Vad är Dysgeusi?

October 7

Dysgeusi är en medicinsk störning som orsakar en onormal smak i munnen. Medan vilken individ kan ha en konstig smak i munnen från tid till annan, orsakar detta tillstånd en smak förändring som är både ihållande och obehaglig. De med sjukdomen beskriver ofta smaken förändringen som metalliskt eller foul. Vissa människor beskriver det som salt, härsket, eller helt enkelt dåligt.

De flesta människor är väl medvetna om att deras smaklökar låta dem smaka mat. Det är cellerna i smaklökarna som är ansvariga för att samla in information om smak och skicka den vidare till hjärnan, dock. Intressant, de flesta människors uppfattning av smak- och arom resultat från lukt relaterade nervceller, och personer med dysgeusi ibland notera förändringar i lukt också. Smak celler är ansvariga för att identifiera huruvida maten smakar surt eller sött eller salt eller bitter, men smaken perceptions subtiliteter påverkas ofta av luktsinnet.

I de flesta fall symptomen på dysgeusi varar bara tillfälligt. Sjukdomar som förkylningar, influensa och bihåleinflammation är ganska vanligt, men tillfällig, orsakerna till sjukdomen. Rökning, muntorrhet, och näringsbrist är andra orsaker. Dentala förhållanden, skadade smaklökar, migrän, och vissa mediciner kan orsaka det också. Graviditet är en annan vanlig orsak till dysgeusi, eftersom hormonella förändringar kan leda till sjukdom; under graviditeten, orsakar villkoret ofta en sur eller metallisk smak. Dessutom kan personer med hjärntumörer, depression och skallskador även lider av denna smak störning.

För att diagnostisera dysgeusi, vårdpersonal utför vanligtvis en undersökning och begära medicinsk historia av patienten. De ber också frågor om patientens symtom, bland annat hur länge de har varit märkbar, vilken typ av smaken förändras patienten har märkt, och detaljer om eventuella villkor eller möjligt gör att patienten kan notera. I vissa fall kan läkare rekommenderar testning av smak och lukt sinnen; Detta kan omfatta provsmakning kemikalier avsedda för att producera vissa smaker. Läkare kan också be patienter till skrapa och sniffa speciella kort för att testa luktsinnet.

Behandling beror på orsaken till sjukdomen. Till exempel, om en person har en förkylning eller influensa, hon kan helt enkelt vänta på henne smaks att återgå till det normala efter sjukdomen. Annars kan läkarna väljer att behandla den underliggande tillstånd som orsakar förändringen i smaken. Om rökning är fel, kan Avsluta hjälpa. I vissa fall kan en persons nervceller har skadats bortom reparation; om detta sker, är villkoret inte behandlingsbara.

  • Rökning kan vara en bidragande faktor i fall av dysgeusi.
  • I vissa fall kan en migrän utlösa dysgeusi.
  • En huvudskada kan orsaka smaken sjukdom som kallas dysgeusi.
  • Dysgeusi orsakar en konstig smak i munnen.
  • Influensa eller en sinus infektion kan leda till en tillfällig fall dysgeusi.