Vad är Soy Klistra?

October 12

Uttrycket "sojapastan" används för att beskriva två olika, men besläktade material. För det första används för att beskriva slurry av jästa sojabönor och andra sädesslag som flytande sojasås trycks, liksom kakan av soja och andra fasta ämnen kvar när alla soja har tryckts ut. För det andra kan den beskriva en beredning utvecklats speciellt för matlagning - en tjock pasta huvudsakligen bestående av fermenterade sojabönor, som används som en bas för wokning och i en mängd olika såser tillsatta i matlagning eller som smaktillsatser.

Den sojasås tillgänglig för moderna konsumenter är produkten av ett förfarande, som innefattar fermentering av sojabönor. Olika stilar av sojasås uppmaning till olika kombinationer av råvaror, men ingredienser som är gemensamma för de flesta sojasåser är sojabönor, salt, vatten och Aspergillus mögel. Kinesisk soja, anses vara den "ursprungliga" sojasås, oftast gjord endast från sojabönor, salt och Aspergillus. Några kinesiska sojasåser inkludera andra spannmål, men i små mängder. Japanska soja utnyttjar relativt lika delar av sojabönor och spannmål som vete, liksom saltet och mögel.

När slammet har jäst och åldern för så mycket som sex månader, är vätskan pressas ut och förfinas ytterligare tills det är redo för försäljning. Den första pressningen av soja ofta flaska och säljs separat; sägs ha en lättare smak, är det oftast reserverade för doppa såser. Vissa sojasåser blandas med andra ämnen för att producera olika smaksatta eller texture såser; När blandade sojasåser är mörkare eller tjockare, t.ex. mörk svamp sojasås, är det vanligtvis används främst för matlagning. När soja har tryckts ut ur slammet är överblivna kakan av soja och spannmål användas antingen som gödningsmedel eller djurfoder.

Fermenterad soja pasta är en traditionell koreansk arom. Som huvudsakligen består av sojabönor som mals, kokt och fermenterade i en traditionell process, använder det inte Aspergillus mögel, utan istället förlitar sig på naturligt förekommande bakterier för fermentering. Efter ungefär tre månader, fasta ämnen och vätskor separeras, med vätskan genomgår ytterligare bearbetning för att bli koreanska stil sojasås, och den fasta som butelj och säljs som fermenterad sojapasta eller bönor pasta. Fermenterad sojapastan har en konsistens som liknar den i jordnötssmör, och i allmänhet inte är jämn, men kommer att innehålla bitar av jästa sojabönor.

En utmärkt bas för många avbländande såser och wokning vätskor, har jäst sojapasta en komplex smak som kompletterar de flesta icke-söta livsmedel. Det generellt måste blandas med andra vätskor för att underlätta dess användning som en sås; två vanliga sådana vätskor är vinäger och kycklingbuljong. Fermenterad sojapastan kan även kombineras med socker och andra smakämnen för att göra en läcker grill sås.

  • Sojabönor.
  • Den ursprungliga sojasås tros ha orignated i Kina.
  • Fermenterad soja pasta är en stapelvara i många kinesiska wok.