Vad är en Plantar Neuroma?

March 20

En plantar neurom, även känd som en Mortonâ € s neurom, en nerv tumör eller metatarsalgia är en nerv tillstånd som påverkar trampdynan. Symtom inkludera lokal domningar och smärta och kan orsakas av någon form av irritation i foten. Behandlingen innebär att bära bekväma skor, tar antiinflammatoriska läkemedel, med hjälp av ortoser, och i extrema fall, kirurgi.

En neuroma är en förtjockning av nervvävnad som kan uppträda var som helst i kroppen. En plantar neurom är specifikt en förstoring eller förtjockning av nervvävnad i trampdynan. Det uppstår oftast mellan de tredje och fjärde tår, även om det kan förekomma var som helst i trampdynan.

En individ upplever en plantar neurom kan känna som om det finns en klump i hans fot eller en sten i sin sko. Det finns ofta inga yttre tecken på svullnad eller en klump. Smärta följer oftast tillstånd, vilket kan förverkligas som en brännande känsla eller som en skarp eller dov smärta i trampdynan. En neurom kan också generera en stickningar eller domningar i tårna.

Generellt kan en plantar neurom vara resultatet av någon irritation eller skada på foten. Det beror ofta när trampdynan blir irriterad, t.ex. efter långa, ansträngande mängder av fysisk aktivitet. En neurom kan också vara resultatet av illasittande skor, speciellt skor som komprimerar bollen foten. Individer med platta fötter, hammartå eller andra missbildningar på fötterna verkar vara på en högre risk att utveckla en plantar neurom, eftersom dessa tillstånd orsakar foten att röra sig på ett ovanligt sätt som kan irritera nerver i foten.

För att lösa en planter neurom, vanligtvis terapi för foten första tillvägagångssättet. Det kan handla om att bära speciella ortoser eller andra typer av skor stoppning för att ge lämpligt fotstöd för att minska belastningen på verk nerven. Antiinflammatoriska läkemedel eller injektioner av kortison kan användas för att minska svullnad eller hantera smärta. Om patienten inte svarar på dessa ansträngningar, kan operation krävas.

Några av symtomen vid en plantar neurom kan vårdas i hemmet. Tillämpa en kylklamp till det smärtande området av foten eller ta over-the-counter antiinflammatoriska läkemedel kan minska inflammation runt nerven och minska smärtan. Bära bekväma skor kan också hjälpa till att lindra och förebygga symtom, speciellt platta skor som har gott om plats för tårna.

  • Ice förpackningar kan användas till befrielse plantar neurom smärta.
  • En individ upplever en plantar neurom kan känna som om det finns en klump i hennes fot.