Vad är Amarant?

May 26

Amaranth är en ört växt som har använts under många år i andra länder och har gjort ett plask på senare år i USA har betydande näringsrik innehåll och kan användas i många läckra recept i stället för vete eller andra sädesslag. Denna växt kan bli upp till 7 meter hög (ca 2,1 meter), även om de flesta växter är 5 fot (ca 1,5 meter) eller mindre. Den har breda blad och en blomma huvud, med små frön galore. Bladen finns i många färger, inklusive vitt, grönt, orange, rosa och rött.

En amaranth växt kan producera allt från 40.000 till 60.000 frön. Det är anmärkningsvärt adaptiv. Var och en av de 60 arter klarar extrema temperaturer och miljöförhållanden.

Amarant har hög fiber, kalcium och järnhalt. Den har en relativt hög koncentration av andra vitaminer också, bland annat magnesium, fosfor, koppar och mangan, och en nästan komplett uppsättning av aminosyror, som du vann € t hitta i många andra sädesslag. Bladen är en bra källa till näring samt, med höga koncentrationer av vitamin A, B6 och C; riboflavin; och folat. Mineraler som finns i de gröna omfattar kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink, koppar och mangan.

En av de första kända referenser till Amaranth är beskrivningar av kosten hos de aztekiska folken, som använde anläggningen som en del av sina mänskliga offer ceremonier, och Inkas, som använde det som en viktig stapelföda. Eftersom de erövrande spanska conquistadorerna förbjöd Amaranth, tappade planta € s användning förhastat och stannade låg i många år. Anläggningen överlevt i inhemska kulturer, dock, och dess användning fortsätter att växa.

I todayâ € s kulturer, peruanska folket använder amaranth att göra öl och för att behandla tandvärk och feber; de också använda den som karamellfärg för quinoa och majs. Mexikanska folket använder anläggningen i en traditionell drink som heter atole. Indiska folket använder den för att göra laddoo, som liknar atole. Nepalesiska folket krossa fröna för att göra en välling som heter sattoo.

Jordbrukare i några amerikanska delstater nu odla denna växt, men det är fortfarande inte i de traditionella marknaderna. Du kan dock finna det i naturliga mataffärer i många delar av USA Den glutenfria amarant används ofta i mjöl och i sådana mjölbaserade varor som bröd, pannkakor och pasta. I Mexiko, även är det blandat med choklad eller puffat ris för att säljas som snacks.

  • Inkafolket använde Amaranth som ett livsmedel häftklammer.
  • Amaranth används ofta för att behandla tandvärk och feber.