Behöver jag Sulor för platta fötter?

May 24

Oavsett om du behöver sulor för platta fötter beror på om din platta fötter orsaka smärta under träning eller normala verksamhet. Människor som har flexibla platta fötter och som upplever ingen smärta i sina fötter, anklar eller ben inte kräver behandling för sin sjukdom. De som har stela platta fötter eller flexibla platta fötter med smärta kan behöva sulor för sina skor. En läkare kan ge en mer individualiserad rekommendation.

Människor utvecklar vanligtvis valv i fötterna under barndomen. Vissa gör aldrig, vilket leder till medicinskt tillstånd som kallas PES planus eller platta fötter, där fotvalvet är alltid i kontakt med marken. Foot bågar kan också kollapsa som en del av ålderdom. Platta fötter är mindre vanligen orsakas av ett smärtsamt tillstånd som kallas böjd koalition, under vilken två eller flera ben i fötterna smälter samman under barndomen.

Många människor som har platta fötter kan bilda en båge genom att stå på tå, vilket innebär att de har flexibla platta fötter. Dessa människor behöver inte sulor för platta fötter såvida deras tillstånd orsakar också smärta i sina nedre extremiteterna när hon gick, löpning eller utför andra fysiska aktiviteter. I många fall, over-the-counter sulor kan ge adekvat hålfotsinlägg. Andra människor kan uppleva mer smärtlindring vid användning skräddarsydda fot ortoser som rekommenderas av en läkare. Även sulor och ortoser inte korrigera tillståndet, kan de lindra associerade problem.

Människor som har stela platta fötter eller platta fötter som är stel och oflexibel, kommer sannolikt att behöva en mer omfattande medicinsk utvärdering för att fastställa orsaken till deras platta fötter. Denna typ av platt fot tillstånd orsakas ofta av problem med ben eller senor i fötter och vrister som detekteras av en röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MRT) test. Om du har stela platta fötter, kan din läkare förskriva en sko insats, vila, ett stag eller ens kirurgi.

Sulor för platta fötter kan vara flexibel eller styv. De är ofta gjorda av plast, skum, gel eller ett antal andra stödjande och stötdämpande material. Over-the-counter produkter är oftast billigare än anpassade ortoser, som kan kosta mer än $ 100 $.

Du kanske vill använda sulor för platta fötter även om din fot villkor inte orsakar smärta eller obehag. Människor som har platta fötter kan uppleva pronation, ett tillstånd där fotleder magert inåt. Löpare och idrottare som har platta fötter använder ofta sulor eller specialdesignade skor för att se till att deras bågar har tillräckligt stöd och för att förhindra värk och smärta i samband med pronation och platta fötter.

  • Behovet av innersulor kan bero på om det finns smärta i samband med platta fötter.
  • Skoinlägg.