Vad är Tiamin?

April 26

Tiamin är medlem av vitamin B familjen. Det är ofta som vitamin B1. Detta är sannolikt eftersom det var den första vitamin i denna familj som ska identifieras. Om den konsumeras, kan den hittas i olika delar av kroppen, inklusive hjärnan, hjärtat och levern. Vitaminet är viktigt att väl fungerande vissa kroppsliga system.

Människor producerar inte tiamin. Eftersom det är viktigt, innebär detta att det måste komma från de livsmedel de konsumerar. Kroppen gör detta genom att absorbera vitaminet genom tunntarmen under matsmältningsprocessen.

Livsmedel som innehåller vitamin måste ätas regelbundet, eftersom kroppen inte lagrar oanvända delar. Det antages att upp till 30 milligram kan hittas distribueras i hela kroppen på en gång. Regelbundet intag är därför skyldig att förhindra brist.

En tiamin brist kan vara dödlig om den lämnas obehandlad. Symtom på brist inkluderar förstoppning, matsmältningsproblem och depression. En extrem brist av vitamin kan resultera i en sjukdom känd som beriberi. Denna sjukdom kan skada både hjärt och nervsystemet.

Nervsystemet är starkt beroende av en tillräcklig tillgång på tiamin. Utan den kan allvarliga komplikationer uppstå. Exempelvis kan hjärnan inte svarar korrekt på neurala signaler. En hälsosam kardiovaskulära systemet är också beroende av en persona € s tiamin intag. En förstorad hjärta, till exempel, är ett av resultaten av brist.

Brist på intaget är inte den enda orsaken till brist. Alkoholkonsumtion och folsyrabrist kan hindra kroppen från korrekt absorbera vitamin. Tiamin kan dock administreras i terapeutiska doser för att vända många av de symptom som följer av brist. Den kan också användas för att behandla tillstånd som har utvecklats av andra skäl. Dessa inkluderar alkoholism, sömnlöshet och depression.

Tillräckliga dagliga doser av detta vitamin kan erhållas från ett antal källor. Vegetarianer, till exempel, kan välja att uppfylla deras krav med livsmedel såsom solrosfrön, kålrot greener, och ananas. Utöver de frukter och grönsaker som innehåller vitamin, fårkött, fläsk och ägg är bra försörjningskällor. Jäst är en av de bästa källorna.

Tiamin är ofta förstörs under bearbetningen av livsmedel. Två exempel när detta händer är när riset är polerad och vete bearbetas. Vissa konserveringsmedel har också noterats att förstöra vitamin. Som ett resultat, är det vanligt att hitta livsmedel som har berikats med tiamin.

  • Solrosfrön innehåller tiamin.
  • Pineapple är en bra källa till tiamin.
  • Terapeutiska doser av tiamin kan användas för att behandla sömnlöshet.