Vad är en rostfri plåt?

June 7

Ett ark av rostfritt stål är en typ av metallplåt tillverkad av en legering av stål och krom. Även tjockleken av ett ark av rostfritt stål kan variera, är det i allmänhet tjockare än metallblad eller folie, men tunnare än en metallplatta. De flesta metallplåtar kan lätt böjas eller böjas för hand, vilket inte är möjligt med en platta.

På grund av deras relativt tilltalande utseende, är plåtar av rostfritt stål används för både dekorativa och strukturella ändamål. De kan läggas över en trä bas för att skapa en bänkskiva eller bord, och är också en populär finish för köks backsplashes. Många apparater och maskiner är tillverkade med hjälp av en rostfri plåt hölje, som är många bilar och flygplan organ. Metallarbetare använder dessa blad för att skapa konstverk och arkitektoniska element, medan elektroniktillverkare förlitar sig på rostfri plåt när man bygger utrustning hölje och vissa driftskomponenter.

Även om det finns många olika typer av rostfri plåt konstruktion, de flesta hamnar i en av tre grundläggande kategorier. Typ 306 är den mest använda, och även den mest ekonomiskt prissatt. Typ 316 är en dyrare version av standard rostfritt arkmaterial stål, och erbjuder en högre nivå av styrka och korrosionsbeständighet. Typ 410 är det mest grundläggande, och är allmänt används för att producera bestick och köksgeråd.

Köpare kan välja mellan släta eller texture rostfri plåt, med finish allt från polerat till borstad eller matt. Ark är ofta tillskuret av tillverkaren, och kan formas med en plåtbroms eller andra metallbearbetningsverktyg. Tjockleken av arket är uttryckt i termer av spårvidd, med högre gauge-värden används för tunnare skivor.

En av de primära fördelarna med en plåt av rostfritt stål är dess relativt höga korrosions- och rostbeständighet jämfört med andra typer av metall. Denna kvalitet gör rostfritt stål för att hålla upp i marina eller VVS applikationer där vanliga kolstål skulle förväntas rosta. Vissa köpare kan också välja en rostfri plåt för sin attraktiva finish, eller för dess mångsidighet vad gäller böjning och formning.

I vissa tillämpningar kan rostfri plåt inte vara det bästa valet för alla köpare. Jämfört med kolstål, rostfri plåt är ganska dyra. De med en polerad yta är mycket svåra att hålla rena, och är magneter för fett och fingeravtryck. När finish på rostfritt stål är repad, är det svårt att omöjligt att reparera.

  • Rostfritt stål plåt är sammansatt av en legering av stål och krom.