Raspberry Pi Cheat Sheet

October 29

Massor av gratis Linux programvara är tillgänglig för Raspberry Pi, och du kan installera det på två olika sätt. Den mest uppenbara och användarvänliga är att använda Pi Store i skrivbordsmiljön, men ett mycket större utbud av programvara är tillgänglig om du använder Linux skalet.

Här är hur du kan hitta, hämta och installera programpaket använder skalet:

 1. Logga in på ditt Raspberry Pi, men inte in i skrivbordsmiljön.

  Alternativt, om du är i skrivbordsmiljön, dubbelklicka på LXTerminal ikonen för att öppna ett skal session.
 2. Det första steget i att installera programvaran är att uppdatera arkivet, vilket är listan över paket pakethanteraren vet om. Du gör det genom att ange följande kommando: sudo apt-get update.

  Apt-cache innehåller ett index över alla programpaket som finns, och du kan söka den för att hitta den programvara som du vill. Till exempel kan du hitta alla spel genom att använda sudo apt-cache search game | mindre.
 3. Från denna lista, hitta ett paket som du vill installera. Varje rad har namnet på ett paket, ett bindestreck, och sedan en beskrivning av paketet.
 4. Använd upp och ner piltangenterna (eller Page Up och Page Down) för att gå igenom listan med filer. Tryck på Q för att avsluta surfa på listan.

  I noteringen, den lite innan bindestrecket visar namnet på paketet, vilket är vad du behöver veta för att kunna installera det. Det kanske inte är samma som spelets titel eller sin populära namn.
 5. När du vet namnet på paketet du vill installera, följande nedladdningar kommando den från Internet och installerar den, tillsammans med några andra paket som behövs för att fungera korrekt (sk beroenden): sudo apt-get install penguinspuzzle.

  Den sista biten (penguinspuzzle) är namnet på ett paket hittas genom att söka cachen.

  Programvaran är nu installerad! Du ska kunna köra den antingen från skalet genom att ange sitt namn (t.ex. penguinspuzzle), eller via din Program-menyn i skrivbordsmiljön.

Programmering i Scratch

Den Raspberry Pi skapades dels för att inspirera nästa generation av programmerare, och Scratch är det perfekta stället att börja. Med den kan du göra dina egna teckningar och spel och upptäcka några av de begrepp som professionella programmerare använder varje dag.

Scratch är utformad för att vara lättillgänglig för människor i alla åldrar. Det visuella gränssnittet gör det enkelt att se vad du kan göra när som helst utan att behöva komma ihåg några konstiga koder, och du kan snabbt nå bra resultat. Scratch kommer med ett bibliotek med bilder och ljud, så det tar bara några minuter att skriva din första Scratch programmet.

Scratch skärmlayout

Scratch delar skärmen i fyra huvudområden, som ni kan se i följande figur. I det övre högra är scenen, där du kan se ditt spel eller animering ta form. Thereâ € sa katt på det redan, så du kan komma igång direkt genom att göra honom göra saker, som du € ll se i en minut.

Raspberry Pi Cheat Sheet

Den nedre högra området är din Sprite listan. Du kan tänka på sprites som karaktärerna i ditt spel. Theyâ € re bilder som du kan göra göra saker, som till exempel flytta runt eller ändra sitt utseende. För nu, thereâ € är bara katten, som har namnet Sprite1.

Du skapar ett Scratch program genom att snäppa ihop block, som är korta instruktioner. Till vänster kan du se Blocks Palette, som för närvarande visar Motion block, som inkluderar instruktioner för att flytta 10 steg, rotera, gå till en särskild hänvisning galler, och peka i en viss riktning. Klicka på de färgade knapparna ovanför Block Palett för att visa olika typer av block. Blocken är färgkodade, vilket gör det enkelt för dig att hitta var de är när man sätter program tillsammans.

Den höga mittpanelen är Skript Area. Det är där det magiska händer! Du monterar ditt program i detta utrymme genom att dra block ner den från vänster.

Att göra din sprite drag i tangentbordsstyrning

För att göra din sprite drag i tangentbordsstyrning, montera programmet i följande figur. Du måste klicka på knappen Kontroll över Block Palett för att visa det gula blocket, och Motion-knappen för att se blocken för att ändra x- och y-koordinater. Tangentbordet styrblocket anropas när [utrymme] trycks, och du kan klicka där det står [mellanslag] för att ändra på det till en annan tonart. Blocken att ändra x- och y-position har siffran 10 i dem som standard, men du kan klicka i rutan och skriv ditt valda nummer.

Raspberry Pi Cheat Sheet

Lägga till en studsande boll

Det finns tre nya Sprite knapparna ovanför Sprite listan (där du ser en liten bild av en katt). Den mittersta knappen, som visar en mapp på en stjärna, är till för att välja en ny sprite från en fil. Klicka på den och använd filhanteraren för att hitta en boll sprite i mappen saker.

Nu har du två sprites i Sprite listan. Att välja vilken du lägger till block för att du klickar på det första. Klicka på beachball i Sprite listan (inte på scenen) för att se till itâ € s valt.

Tillsätt sedan programmet i följande figur.

Raspberry Pi Cheat Sheet

När du klickar på den gröna flaggan ovanför scenen för att starta ditt program, kommer bollen att börja studsa från vänster till höger och tillbaka igen, och du kan flytta katten att försöka korsa sin väg utan att bli träffad. Bra gjort! Du € ve gjort din första enkla spel!

Skrap resurser

För mer hjälp med Scratch, se följande länkar:

 • Scratch Wiki: Scratch Wiki är en samhällsresurs som innehåller dokumentation av alla Scratch blocken. Observera att de enda Raspberry Pi stöder Scratch 1.4, inte den nyare Scratch 2.0, så några exempel och blockerar inte kommer att gälla.
 • 10 Block Demos: Vad kan du göra med Scratch i 10 block eller färre? Dessa enkla exempel av Sean McManus, medförfattare till Raspberry Pi For Dummies, 2nd Edition, visa dig hur man gör ett lösenord, gör en sprite explodera, dra någon form, och mer.
 • Debugging Scratch program: några tips på de vanligaste buggar i Scratch program och hur du kan hitta dem.
 • Kod Club Scratch Projekt: Kod Club ger projekt tutorials som vanligtvis används i skolor, men du kan använda dem hemma också.
 • Repad: En webbplats för pedagoger som innehåller massor av länkar till exempel Skrapprojekt och andra källor.