Vad är en gummifabrik?

October 20

Termerna "gummi växt" och "gummiträd" används generiskt för att beskriva växter som producerar latex, en gummiartad sav, som kan förvandlas till gummi. Fram till utvecklingen av syntetiskt gummi, knacka av gummiträd i Sydamerika var det enda sättet att få denna otroligt användbart material, och omkring 40% av världens gummi fortsätter att komma från naturliga källor. Folk hänvisar också till en del krukväxter i Ficus släktet, speciellt F. Elastica, som "gummiväxter." Även om dessa träd kan producera latex, de inte ses som en livskraftig kommersiell källa av materialet.

Den sanna gummiträdet, Hevea brasiliensis, är hemma i Sydamerika. Dessa träd kan växa oerhört lång, och de börjar producera latex vid cirka tre års ålder. De är också kända som Para gummiträd. Förutom att odlas i Sydamerika, kan de också hittas på plantager i Sydostasien, där de odlas för deras värdefulla sav.

Den gummifabrik som odlas som krukväxt är också känd som gummi fikon eller indiska gummiträd. Det är naturligt i Sydostasien, och i det vilda det kan växa ganska stora. Folk som odlar det som prydnads tenderar att hålla det trimmas och i små krukor för att förhindra den från att bli för stor. Trädet har särskiljnings mörkgrön läderartade blad med en blank yta och en avlång form, och den producerar små, figlike frukter som kan ge livskraftiga frön i närvaro av fikon getingar. De flesta människor föredrar att odla växten från sticklingar, snarare än frön.

Botaniker har fött upp flera Fönsterfikus sorter för prydnadsändamål. Många av dessa sorter har mångfärgade blad, och de är uppvuxna att vara mindre och härdigare än sina tropiska motsvarigheter. Härdighet är en viktig egenskap, annars växterna skulle misslyckas med att trivas i den typiskt svalare, torrare klimat av bostäder. Dessa sorter är alla mycket lätt att växa, och gummifabriken har blivit allmänt förekommande i bostäder och kontor som följd.

Många trädgårds leverantörer säljer gummiplantor för människor som vill odla dem. De föredrar en plats med rikligt naturligt ljus, och hög luftfuktighet, om möjligt, även om de kommer att tolerera torrare miljöer. Alla standardplanteringsjord mix är oftast tillräckligt för att ge näring åt en gummifabrik, och de gillar att få torka ut mellan vattningarna. De är också mycket lätt att beskära; om du vill beskära en gummifabrik, vänta tills den är vilande, så att du inte kommer att chockera den.