Vad bör jag veta om Mikronesien?

April 3

Mikronesien kan hänvisa till antingen ett område i Stilla havet nordost om Papua Nya Guinea, eller till Mikronesien, en önation inom regionen. Medan större område i Mikronesien omfattar åtta olika områden, bland annat Guam, Palau, Nauru och Marshallöarna, kommer den här artikeln handlar om Mikronesiska federationen.

Landet är en suverän stat som blev självständigt 1986. Tidigare en del av en FN Lita Territory under förvaltning av Förenta staterna, har Mikronesien nu ett Compact of Free Association med USA.

Mikronesien består av 607 öar, indelade i fyra delstater: Chuuk, Kosrae, Pohnpei och Yap. Öarna först avgöras av förfäder dagens Micronesians över 4000 år sedan, och Yap blev slutligen i mitten av en hövding baserad Micronesian imperiet. Ön Pohnpei, den största ön i Mikronesien, var säte för Saudeleur dynastin, som regerade från cirka 500 till 1450 CE. Nan Madol, en serie konstgjorda öar och kanaler utanför kusten i Pohnpei, ibland kallad "Venedig i Stilla havet."

Européerna först stötte Micronesian öar i 16-talet. Portugiserna gjorde första kontakt, och den spanska följde snart och fick politisk kontroll över området. År 1899 sålde den spanska sina Micronesian innehav till Tyskland. Mikronesien bytt ägare under de två världskrigen, bli en japanska territoriet 1914 och en amerikansk Lita Territory i FN efter andra världskriget. Den Mikronesiska federationen etablerat sina nuvarande gränser med 1979 konstitution.

Mikronesien blev självständigt 1986, och 1979 konstitutionen är fortfarande i kraft. Landet har en kammare kongress med 14 folkvalda ledamöter. Var och en av de fyra Micronesian stater representeras av en senator, och Kongressen väljer en ordförande och en vice ordförande bland dessa fyra senatorer. Ordföranden och vice ordföranden utse regeringsmedlemmar.

Den Micronesian ekonomin består till stor del av självhushållsjordbruk och fiske. Fosfat brytning och långrev tonfisk är för närvarande de enda livskraftiga industrier på öarna. Landet är starkt beroende av penningstöd från USA.

Även den officiella valutan i Mikronesien är USA-dollarn, stora kalkstens hjul, eller Rai, är den traditionella formen av pengar i Yap. Stenarna, ursprungligen bryts i Palau, kan vara mycket stora och tunga, med de största väger fyra ton. Deras värde ökar med gott hantverk och anmärkningsvärd historia. De är sällan flyttas, men Yapese är medvetna om vem som äger varje sten. Rai fortfarande bytas ut mot traditionella ändamål, såsom att markera vissa sociala transaktioner.

Befolkningen i Mikronesien är nästan 100% Stillahavsområdet och Asien, även om vissa européer, amerikaner och australier bor på öarna. Micronesians är språkligt och kulturellt mångskiftande. Engelska har blivit det språk som regeringen och utbildning, men aktier officiellt språk status chuukese, Kosraean, Pohnpeian, Ulithian, Woleaian och Yapese. En uppsjö av andra språk talas också i Mikronesien.

  • Tonfiskfiske är en stor industri i Mikronesien.
  • Mikronesien ekonomi är till stor del begränsat till jordbruk och fiske.