Vad är Krav Maga?

February 3

Krav Maga är en självförsvarssystem som utvecklats av den israeliska armén. På hebreiska namnet betyder bokstavligen "kontakt strid." Utvecklad av ungersk boxare och brottare Imrich Lichtenfeld på 1930-talet, var den teknik som först användes av israeliska underjordiska paramilitära organisationer som Haganah. När Israel blev en officiell land 1948, blev Lichtenfeld utsetts till Chief Instructor och Combat Trainer för den israeliska försvarsmakten (IDF). Sedan dess har Krav Maga spridas, och det är nu praktiseras i över 30 länder runt om i världen.

Vid första anblicken kan Krav Maga se ut som en kampsport, men det är faktiskt en form av strid med inga regler och inga begränsningar. Kampsporter såsom judo, karate, och även brottning anses sport; Krav Maga, å andra sidan, är en reglerad form av strid. I själva verket är den punkt i systemet för att ta fienden ner så snabbt som möjligt. Vissa lärare förklara det som "konsten att gå hem levande", vilket innebär att ljumske strejker, kvävning och headbutts anses acceptabla drag.

Förutom att använda sina kroppar för att slåss, är utövare lära sig att använda miljön som ett vapen. Detta innebär att lära sig att använda alla föremål i närheten, från flaskor till basebollträn, som en pistol-substitut. Syftet är att undvika skador i verkliga scenarion, såsom slagsmål, gatuattacker och våldsamma möten. Avancerade eleverna lär sig att försvara sig mot pistol och knivattacker, flera angripare scenarier, headlocks och markstrider. De flesta självförsvarskurser idag lär någon variant av Krav Maga.

Militär utbildning i Krav Maga är mer extrem, inklusive manuella dödande tekniker, försvar mot granater och nedrustning av fienden. Alla militära och polisiära kontor i Israel är utbildade i systemet, och så är flera specialstyrkor Enheter runt om i världen. I USA, Federal Bureau of Investigation (FBI), USA: s marinkår, Central Intelligence Agency (CIA), och flygvapnet Office of Special Investigations (AFOSI) Anti-terrorism Special Team alla lära sig det som en del av deras fysisk träning.

  • På hebreiska, Krav Maga betyder bokstavligen "kontakt bekämpa".
  • Grundaren av Krav Maga var utbildad boxare och brottare.
  • Flera specialförband runt om i världen utbildas i Krav Maga.