Vad är en Abdominal CT Scan?

May 13

En datoriserad axiell tomografi (CAT) scan eller en datortomografi (CT) scan är en förbättrad form av röntgen som utvärderar eller visualiserar kroppen i skivor eller tvärsnitt. Detta är ett utmärkt diagnostiskt verktyg för läkare och kan beställas för att titta på olika delar av kroppen. Om intresseområdet är i magen, bukhålan eller bäckenet, är testet brukar kallas en buken datortomografi.

För de flesta människor, är buken datortomografi utan obehag och tar en relativt kort tidsperiod. Många hitta mer tid spenderas i väntan på att förfarandet än det faktiskt tar att få genomsökningen. Ibland skann beställs med kontrastfärg, vilket kan bidra till att bättre se vissa tvärsnitt av buken. Detta tar lite längre tid eftersom färgämnet i allmänhet ges som injektion eller genom intravenöst dropp. Alternativt en del människor behöver dricka en speciell barium lösning, och vänta en viss tidsperiod innan de har själva röntgen.

I de flesta typer av buken datortomografi människor är benägna eller liggande på ett bord. Själva röntgendelen ser ut som rör eller rund område som stiger över personen. Bordet kan flytta fram och tillbaka, och när tabell flyttar, är människor i allmänhet ombedd att ta andetag, hålla dem och släppa dem, ofta med en automatiserad röst. Som nämnts, är hela proceduren oftast ganska kort, som varar mer än en timme vid den längsta. Många människor tillbringar mycket mindre tid och har en fullständig genomsökning görs i ca 15 minuter; tid är inte ett tecken på allvarliga problem.

När kontrasten genom IV används, är fortfarande vanligtvis längden av förfarandet ungefär samma och samma bord glidande, andning och skanning tenderar att uppträda. En sak människor kan notera är en känsla av värme eller spolning när färgämnet injiceras. Under sällsynta omständigheter, människor har en stark allergisk reaktion mot färgen, och de som börjar känna sig sjuk, kliande eller som har problem med andning ska varna buken datortomografi teknikern omedelbart. För de flesta människor, doesnâ färgämnet € t utgöra ett problem, men vid injektions tid det kan kännas lite obehagligt.

Folk kan förvänta sig att resultaten av en buken datortomografi inte kommer att göras omedelbart känd för dem. Såvida ett akut problem i bukhålan kräver omedelbar medicinsk behandling, de flesta människor gå hem, och sedan höra resultaten från deras behandlande läkare inom några dagar. Tekniker utför en genomsökning skulle teoretiskt kunna läsa resultat men de är inte läkare och de är verkligen inte tillåtet att diskutera resultaten med patienter. Det wouldnâ € t vara klokt att lita på denna information ändå eftersom det Hasna € t tolkats och läsas av en skicklig radiolog.

  • Patienter som genomgår en buken datortomografi ligga oftast ner på ett bord som skannern passerar över dem.
  • En buken datortomografi kan innefatta en röntgenbild av bäckenet.
  • En intravenös dropp kan användas för att administrera det färgämne som används i en abdominal datortomografi.
  • En abdominal CT är en förbättrad form av röntgen och producerar högre kvalitet, tre-dimensionella bilder av buken.
  • Patienterna kommer ibland att få kontrasten färgämne oralt, genom bariumsulfat.