Vad är Freedom Fries?

March 21

Freedom fries är ett namn som ges till pommes frites med vissa amerikaner Angered Franceâ € s starka motstånd mot den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Anti-fransk känsla, känd som francophobia, lett till krav på bojkott av franska företag och produkter . En annan kulinarisk olycka ingår French toast.

Begreppet har sitt ursprung i Beaufort, North Carolina, när privata restaurangägare Neal Rowland bytte ordet franska för frihet i sin meny. Det döpa rapporterades i pressen och väckte nationell uppmärksamhet. Flera andra följde Rowlandâ € s ledning, däribland medlemmar av den amerikanska kongressen.

Den 11 mars 2003 förolämpning mot den franska kom direkt från den amerikanska regeringen. Walter B. Jones Jr och Robert W. Ney, både republikanska medlemmar av den amerikanska representanthuset, hade namnet franska ersätts med frihet från menyerna i de tre representanthuset kontorsbyggnader. Neya € s ställning som ordförande för utskottet för huset Administration tillåtit förändringen att ske utan ett kongressförhör.

Freedom fries kom inte utan kontrovers. Flera journalister i amerikanska medier menade åtgärden löjligt och kallade det ett försök att demonisera en långvarig allierad. Franska svar på den kulinariska snubbing var minimal; De påpekade att pommes frites kommer från Belgien. Nathalie Loisau, talesman för den franska ambassaden i Washington DC, sade: "Vi är i en mycket allvarlig stund behandlar mycket allvarliga frågor, och vi är inte fokus på det namn du ger till potatis." Dessa förändringar återspeglas liknande händelser under andra världskriget då hamburgare blev Freedom smörgåsar och surkål Liberty Kål. Kritiker påpekade att Tyskland var en direkt fiende till USA under andra världskriget, medan Frankrike är ett Nato allierad.

Tillsammans med Freedom fries, andra kritik vrålade till mainstream. Frasen "ost-ätande överlämnande apor" blev en beryktad fras som används av konservativa journalister i dagarna fram till kriget. Frasen först dök upp i en 1995 episod av amerikanska TV sko Simpsons. Flera medier använde frasen, bland annat The New York Post och National Review. Frasen reflekterade en amerikansk yttrande Franceâ € s militära framgångar, eller brist på sådan, i mitten till slutet av 20-talet.

När chauvinism gav vika att resonera, som kallas representativ Jones för en återföring av hans frihet frites policy. I juli 2006, representanthuset restauranger tillbaka "fransk" till sina fries och toast. Jones uttryckte ånger och har sagt, "Jag önskar att det aldrig hade hänt." Som av 2007, Neal Rowlandâ € s nick till patriotism var fortfarande på hans restauranta € s meny.

  • "Freedom fries" var en eufemism som ges till pommes frites under 2003.
  • Användningen av termen "frihets fries" var medelvärdet att vara en tillrättavisning till Frankrikes utrikespolitik efter 9/11.
  • Freedom fries kan serveras med ketchup.
  • Freedom fries är helt enkelt pommes frites som har bytt namn.
  • Freedom fries är ett namn som ges till pommes frites med vissa amerikaner Angered Franceâ € s starka motstånd mot den USA-ledda invasionen av Irak 2003.