Hur man beräknar kostnad för sålda varor

March 1

När du vet kostnaden för varor tillverkade för en produkt, är nästa fas för produkten för att lagra det som färdiga varor tills dina kunder köper det - då du kan räkna ut kostnaden för sålda varor. Kostnad för sålda varor är en nyckelperson på resultaträkningen. Det är de flesta företags största utgift och en viktig faktor för nettoresultatet.

Som med andra faser av produktionen (direkt material som går i produktion, arbets-i-processen, och färdiga varor), måste du beräkna både antalet sålda enheter och kostnaden för sålda varor. Antalet sålda enheter hjälper dig att hålla koll på inventering som det strömmar genom verksamheten.

Kostnadsinformation är avgörande för datoranvändning intäkter och ledningens beslutsfattande. Vidare dela kostnaden för sålda med antalet sålda enheter varor ger kostnaden per enhet, ett viktigt värde vid redovisning av inventering.

Följande formel beräknar flödet av inventeringen genom någon tillverkare eller återförsäljare:

Hur man beräknar kostnad för sålda varor

Antal sålda enheter

Företagen behöver veta det verkliga antalet sålda enheter. För att beräkna detta belopp, helt enkelt börja med antalet enheter i början inventering av färdiga varor. Lägg antalet enheter som tillverkas, och subtrahera antalet enheter i sinande lager av färdigvaror.

I ditt chokladmjölk fabrik, antar att du har startat året med 400 liter av färdiga varor. Ytterligare 3.900 gallon fördes under året. I slutet av året, räknade man 100 liter av färdiga varor:

Hur man beräknar kostnad för sålda varor

Därför måste du ha sålt 4.200 liter chokladmjölk.

Kostnad för sålda varor

För att beräkna kostnaden för sålda varor, börja med kostnaden för början inventering av färdiga varor, lägga till kostnaden för varor som tillverkas, och sedan subtrahera kostnaden för sinande lager av färdiga varor.

Anta din chokladmjölk fabrik började med $ 2000 värde av början lager av färdiga varor. Din kostnad för varor som tillverkas var $ 18.000, och din sinande lager av färdiga varor var $ 500:

Hur man beräknar kostnad för sålda varor

Du har $ 19,500 i kostnad för sålda varor, ett belopp som går rätt till resultaträkningen. Att räkna ut kostnaden per enhet, dela den totala kostnaden av de 4.200 sålda enheter: $ 3,64 ($ 19.500 ÷ 4.200 liter).

Som du kanske vet från din ekonomiska redovisning kurs, detaljister använda samma formel. Deras ingångar är inköp av varor. Dessutom detaljister har bara en klass av inventering i stället tre (direkt material, work-in-process, och färdiga varor) eftersom återförsäljarna brukar köpa varor som är färdiga för försäljning.