Vilka är de olika kollagentyper?

March 3

Kollagen avser naturligt protein som finns i olika delar av kroppen, inklusive huden och ben. Flera typer av kollagen har identifierats. Dessa brukar kallas i antal, såsom kollagen ett, två och tre, eller använda romerska siffror, såsom kollagen I, II och III. Skillnaderna mellan kollagentyperna är i allmänhet baserade på deras unika kemiska sammansättningar.

Man tror att kollagentyper I, II och III komponera majoriteten av bodyâ € s kollageninnehåll. Av dessa tre proteiner är kollagen typ I tros vara den mest förekommande. Collagen jag en kan hittas i många kroppsliga strukturer, inklusive ben, hud och intervertebral skivor. Det är därför närvarande i hela kroppen. Denna typ av kollagen används vanligtvis i gelatinet industrin och för forskning.

Kollagen typ III, som finns i huden, musklerna, och tarmväggarna, har visat sig vara den näst vanligaste typen i kroppen. Det är ofta nära associerade med kollagen I. Detta beror på att dessa kollagentyper är vanligt förekommande i samma ställen och de syntetiseras på ett liknande sätt. Dessa kollagentyper är ofta kombineras till kosttillskott som vidtas för att upprätthålla och främja frisk hud, ben och muskler.

Typ II kollagen har ett framträdande hittas i brosk och även i glaskroppen. Denna typ av kollagen används för behandling av olika tillstånd, inklusive artrit, celluliter och rynkor. När det används för detta ändamål, är det ofta konsumeras oralt i form av kapslar.

Kollagen V hittas fördelat över hela kroppen och tros vara en komponent i de flesta eller alla bindväv. Det är allmänt associerad med kollagen typ XI och kan hittas i fibrillerna i brosk. Dessa två typer av kollagen har liknande biologiska funktioner och struktur. De är också tros vara viktiga styrande faktorer i fibrilogenes. Detta är namnet på den process genom vilken fibriller utvecklas i andra kollagenfibrer.

Typ VIII är en kort kedja kollagen som mest är känd för att vara en viktig strukturell komponent i Descemetâ € s membran, som ligger i hornhinnan. Detta kollagen finns även i blodkärlen i kärlvävnader. Denna typ av kollagen har också noterats att vara närvarande i vissa organ som påverkas av sjukdomar. Exempelvis har typ VIII kollagen återfunnits i olika tumörer och i cellinjer extraherade från karcinom.

  • Kollagen typ II kan hittas i glaskroppen i ögat, medan typ VIII finns i hornhinnan.
  • Många delar av kroppen, inklusive de intervertebrala diskar, innehåller typ I-kollagen.
  • Typ II kollagen tas ofta i kapselform för att behandla artrit och andra villkor.
  • Åldrande hud har utarmat nivåer av kollagen.