Vad är fördelen med strålning för hudcancer?

April 24

Hudcancer kan behandlas med allt från kemoterapi till kirurgi och strålning. Den behandling som rekommenderas av läkare beror på vilken typ av hudcancer och platsen för cancern. Strålbehandling, eller strålbehandling, är ett av de mest effektiva sätten att förstöra hudens cancerceller. Den främsta fördelen med strålning för hudcancer är att den kan rikta cancerceller på nästan alla områden av kroppen. Strålbehandling har också fördelen av att vara en öppenvården förfarandet med färre risker än andra behandlingsmetoder.

Strålbehandling är utformad för att skada det genetiska materialet av hudcancerceller, som producerar celldöd. Framgången för strålning för hudcancer beror på storleken och klassificering av cancern behandlade huden. Vissa typer av hudcancer kommer att svara bättre på behandlingen, inklusive skivepitelcancer, basalcellscancer, Kaposis sarkom, och kutana lymfom. Strålbehandling kan även användas tillsammans med andra behandlingsmetoder för att effektivt rikta hudcancer såsom melanom som är mindre känsliga för strålning.

Strålning är särskilt användbart när hudcancer är på en känslig del av kroppen, t.ex. ögonlock, näsa eller öron. Kirurgisk excision av hudcancer i dessa områden kan orsaka vanställdhet och kräver omfattande hudtransplantation. Med strålningsterapi, finns det inget behov att utföra rekonstruktiv kirurgi för att korrigera kosmetiska defekter orsakade av excision. Strålning för hudcancer är också fördelaktigt som en mindre invasiva sätt att rikta cancer återfall efter kirurgisk excision. I de fall där det finns cancerceller kvar efter operationen är klar, kan strålbehandling avsevärt minska risken för hudcancer celler som kommer tillbaka senare.

En av verkligheten i hudcancer behandling är att alla inte är en kandidat för kirurgiskt ingrepp. Äldre patienter och patienter med omfattande cancer lesioner ibland möter fler risker än fördelar från operation. Fördelen med strålning för hudcancer är att det är mindre invasiv än andra behandlingar. Strålbehandling har en låg frekvens av komplikationer och innebär en kortare behandlingstid, men det är fortfarande ett effektivt sätt att rikta onormala hudceller.

Strålbehandling är sannolikt att fortsätta att ge fördelar för cancerpatienter. Nya tekniker har tillåtit läkare att leverera högre doser av riktad strålning samtidigt minimera skador på frisk vävnad. Strålning för hudcancer samtidigt blir säkrare för patienterna och mer effektiva på att eliminera cancerceller. Det kommer sannolikt att fortsätta att vara fördelaktigt när det används som en primär behandlingsmetod och när den används i kombination med andra hud cancerbehandlingar.

  • I de flesta fall, utvecklar hudcancer när hudceller oåterkalleligen skadas av solens strålar.
  • Strålbehandling kan specifikt rikta hud cancerceller.