Vad är vaniljsås?

December 3

Vaniljsås är termen för en dessert som vanligtvis görs med mjölk, äggulor och socker och vanilj är en av dess mest vanliga smaker. Det är oftast tillagas långsamt i en dubbel panna eller kastrull och är i allmänhet en långsam process som kräver uppmärksamhet på detaljer. Beroende på hur det är kokta, kan vaniljsås har ett brett utbud av konsistenser. Ursprunget till vaniljsås specifikt allmänt tros vara under medeltiden, men kan också gå tillbaka till det romerska riket. Förutom vaniljsås, det finns många andra varianter av vaniljsås skålen, inklusive icke-söta versionerna.

Traditionellt är vaniljsås tillagas i en mikrovågsugn eller över en spis, men det kan också vara kokt, bakad, eller göras i en tryckkokare. Den vaniljsås behöver i allmänhet som ska tillagas över tiden och över en mycket svag värme eftersom för hög för en temperaturökning kommer sannolikt att leda till ystning. Det börjar vanligtvis för att reglera på 158 grader Fahrenheit (70 grader Celsius), och vaniljsås sig bör i regel inte överstiga 176 grader Fahrenheit (80 grader Celsius). Ägg och socker kombineras vanligen, och mjölk eller grädde blandas sedan in i den för att förhindra äggen från matlagning själva.

Vaniljsås kan smaksättas med hjälp av olika tekniker. Vissa recept använder bara vaniljextrakt, medan andra använder vaniljmjölk. En traditionell metod för aromen är att använda den faktiska vaniljstången, vilket vanligen innefattar tillsats poden till mjölken och sedan ta bort den senare i processen.

Beroende på skålen, kan vaniljsås vara rik och tjock eller tunn som sås. I Storbritannien, är vaniljsås oftast saucy och dess syfte är att hällas över en annan efterrätt. Andra recept kräver vaniljsås vara tjockare för att omfatta huvud dessert i sig, med frukt eller bakverk att komplettera den. Dessa rika versioner görs vanligen genom att använda tyngre kräm, medan tunna versioner kräver mjölk eller matlagningsgrädde.

En viktig del av att göra vaniljsås är den bindande funktionen av ägget, och vissa historiker tror att denna upptäckt går så långt tillbaka som det romerska imperiet. Den söta, pudding-liknande version som senare utvecklade skrivs vanligen medeltiden, där det oftast används som fyllning för pajer eller andra bakverk, både i Europa och Asien. Från de europeiska kockar, reste pralin till Amerika och blomstrade där. Den sena 19th century var när kommersiella versioner av vaniljsås och pudding började utveckla och marknadsfördes mot barn.

Vaniljsås är långt ifrån den enda smak av vaniljsås tillgängliga, även om det är säkerligen en av de vanligaste. Choklad, kola, eller fruktsmak custards är också populära. Icke söta vaniljsås rätter, såsom quiche, är också ätit hela världen.

  • Vaniljsås innehåller mjölk, ägg, socker, och smakämnen.
  • Tunnare custards kan kalla för mjölk, medan rikare versioner använder grädde.