Vad är frikyla?

August 23

Frikyla är en metod för att använda omgivnings externa lufttemperaturer i den naturliga miljön för att sänka temperaturen på lagrade vattnet. Detta kylt vatten kan, i vissa fall, helt ersätta kylaggregatet i ett kylsystem, spara på elförbrukningen avsevärt. Olika branscher sysselsätter gratis kylsystem, från hotell och sjukhus, till servergrupper i dator datacenter och företag som vill anställa grön teknik för att skydda miljön.

Idén om frikyla fungerar bättre på vissa platser än andra. I Storbritannien, till exempel, är temperaturen under 59 ° Fahrenheit (15 grader Celsius) för nästan 75% av året, vilket gör frikyla väldigt praktiskt för många behov. Samt, Storbritannien erbjuder energieffektiva Lån för installation av system för frikyla, som lätt kan eftermonteras på standard kylt vatten heter eller byggas in nya. Det är också möjligt att införliva frikylanläggningar i vanlig luftkyld eller värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) kylaggregat, men nivån på denna typ av uppgradering effektiviteten är lägre än modernisera ett rent vattenbaserat kylaggregat.

Datorsalar generera en betydande mängd värme och även drar mycket ström, och är därför en primär marknad för frikyla, ofta kallad economizer system. Economizer system kan minska energiförbrukningen i kylutrustning med 30-50%, beroende på yttre temperatur och luftfuktighet. Externa temperaturer rekommenderas att genomsnittet inom eller under en rad 68-77 ° Fahrenheit (20-25 ° C) för en fri kylsystem att fungera väl. Relativ fuktighet bör också vara under högst 60% för att undvika skadlig datacenter utrustning genom att införa utanför fukt.

En av downsides till denna teknik, särskilt när det används för att kyla känslig elektronisk utrustning, är att uteluften kan vara skadligt för elektronik. En informationsteknik (IT) Original Equipment Manufacturer (OEM) studie visade att det fanns en ökning 81% av IT-utrustning misslyckanden under en period av åtta månader, en gång i frikyla systemet hade införts. Högkvalitativa filter i systemet är utformade för att fånga utanför partikelmaterial, men de är inte 100% effektiv, och lägga kostnaden för systemet mer sofistikerade att de måste bli att städa utomhusluften.

Begränsningar av gratis kylsystem kräver också att den externa vattentornet inte får komma under 39 ° Fahrenheit (4 ° C), eftersom frysning vatten skadar utrustningen. Detta gör miljöer där temperaturen sjunker rutinmässigt under 41 ° Fahrenheit (5 grader Celsius) olämpliga för användning av frikyla kylaggregat. På platser som t.ex. norra halvklotet, innebär detta generellt att sådana värmeväxlarsystem kan drivas under två eller tre säsonger av året, men måste ha en mer konventionellt system för att backa upp dem under stillestånd.

  • Frikyla kan användas i ett datacenter.