Vem är Angela Davis?

April 27

Född i Birmingham, Alabama den 26 januari 1944 Angela Yvonne Davis växte upp i ett segregerat samhälle som var på väg att uppleva en hel del förändringar. Begåvad med en briljant sinne ansökte Davis efter ett program som drivs av American Friends servicekommittén som tillät minoritets barn som växer upp i den djupa södern regionen av Förenta staterna att söka en utbildning i rasligt integrerade skolor i norra delen av landet.

Vid fjorton års ålder började Angela Davis klasser på Elizabeth Irwin High School, som ligger i Greenwich Village i New York. Det var under sin tid på Elizabeth Irwin att Davis hade förändringen att lära sig om grunderna i socialismen och kommunismen. Så småningom, Angela Davis blev aktiv med Advance programmet, som sponsrades av kommunistpartiet USA. Davis också förknippat med student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) medan delta college.

Efter att ha avslutat sin utbildning började Angela Davis arbete som tillförordnad biträdande professor på campus vid University of California i Los Angeles. Under denna tid hade Davis blivit själv identifiera som en radikal feminist, social aktivist, och som medlem av den framväxande Black Panther Party. Hennes närvaro på campus UCLA var kort avbröts när hon fick sparken i slutet av 1969. Anledningen var hennes aktivt medlemskap i kommunistpartiet, snarare än något omnämnande av hennes socialistiska filosofier eller hennes medverkan med Black Panthers. En stark och högljudd show av stöd för Davis från samhället ledde till en återföring av hennes bränning.

Under sommaren 1970, dök Angela Davis att bli mer delaktiga i Black Panther-aktivitet. Samtidigt var Black Panther rörelsen emot mer nationell uppmärksamhet, inte allt positivt. En del av detta berodde på att stödja ledarna för Black Panther rörelsen för de så kallade Soledad Brothers, tre män som fängslats på Soledad Prison i Kalifornien. Ett försök att ta gisslan vid rättegången mot en tredje part, James McClain, ledde till fotograferings död flera personer. Av de döda var domare Harold Haley, som dödades under rövas bort. Pistolen som används för att döda Haley var påstås registrerades under namnet Angela Davis.

Uppkallad som en medbrottsling till mord, Davis flydde Kalifornien och fångades slutligen i New York två månader senare. Efter arton månader, var Angela Davis försökte och frikändes från alla anklagelser i samband med försök till kidnappning och de efterföljande död Haley och andra.

På hennes frigivning, spende Angela Davis flera år på Kuba, där hon fick ett varmt mottagande. Medan en hängiven anhängare av den socialdemokratiska regimen i Sovjetunionen och även en ivrig arbetare reform fängelse, var Davis ofta anklagas för att ignorera de villkor drabbar fångarna i sovjetiska fängelser, utan istället valt att fokusera på behovet av reformer fängelse i USA .

Under 1980-talet Angela Davis körde för vicepresident om kommunistpartiet biljetten vid två tillfällen, och skrev också den första av flera böcker. Davis har fortsatt att lobba för fängelsereformer, som identifierar sig själv som ett fängelse förkämpe. En populär gästtalare runt om i landet, tjänar Angela Davis aktuell som en professor i historia of Consciousness vid University of California, liksom president ordförande för University of California campus i Santa Cruz. Angela Davis fortsätter att fungera som en aktivist i många orsaker, inklusive reformen fängelse, kampen mot dödsstraffet, och genus och likabehandling oavsett ras.

  • Angela Davis flydde till Kuba efter hennes frigivning.