Potentiellt Risky Bond Offer: Bowie, katastrof och död Obligationer

April 6

När rockstjärna David Bowie beslutade 1997 att producera sina egna obligationer med hjälp av hans stora talang (och framtida sång royalties) som säkerhet, slog det lite som ett gungande bra idé. Bowie fick $ 5.500.000 ur affären, men vissa investerare har inte klarat sig så bra som de trodde att de skulle.

Här är några typer av obligationer som faller några anteckningar blyga för att vara helt säkra investeringar men ändå kan göra en rimlig tillägg till vissa människors portföljer.

Rocking med Bowie Obligationer

David Bowie var den första artisten att emittera obligationer använder hans framtida royalties som säkerhet. Obligationerna, utgivna 1997, bar en kupongränta på 7,9 procent. Inte så illa. Men under 2004, givet vissa förändringar i musikbranschen, bland annat tillkomsten av fildelning på Internet, nedgraderade Moodys obligationerna till skräpstatus.

Priset på Ziggy Stardust: s obligationer föll till jorden. De som behövde sälja förlorat en bra affär. Men begreppet Bowie Obligationer - höja kontanter med talang - fångas på ändå, och andra konstnärer följde snart.

Vad är Bowie Obligationer?

Sedan den ursprungliga Bowie Obligationer (kallas ibland Pullman Obligationer efter David Pullman, finansiären som drog Bowie handla tillsammans), andra konstnärer har följt efter. James Brown, The Isley Brothers, Iron Maiden, Ashford & Simpson, och Rod Stewart alla stängda liknande erbjudanden, höja kontanter med obligationer backas upp av framtida sång royalties.

Musik beslutsfattare få sina pengar i förskott, och obligationsinnehavare får utkräva ränta (de hoppas). Likaså har några små obligationsemissioner fått stöd av framtida intäkter från Hollywood filmförsäljning och en handfull sportevenemang.

Skulle du investerar i Bowie Obligationer?

Dessa är alla mycket blygsamma obligationsemissioner, snarare illikvida (vilket innebär att du inte kan sälja din obligation), och backas upp av tillgångar av vacklande värde. Bond chef Marilyn Cohen, vem vet obligationsvärlden inifrån och ut, föreslår klokt att om du köper en Bowie-typ bond, åtminstone försöka hitta en rocker i graven! Så att du vet att han eller hon är bortom skandal.

Tjänat på katastrofobligationer

Kalla det konstigt, men under de senaste åren flera miljarder dollar har hälls i obligationer som betalar högre än marknads räntor, men bara om vädret samarbetar.

Vilka är de katastrofobligationer?

C atastrophe obligationer emitteras främst av försäkringsgivare, betalar saftiga avkastning, och backas upp av intäkter från riktiga sedelpressar. Det kanske låter bra, men här är haken: Emittenten förbehåller sig rätten att använda kontanter bakom obligationer om en orkan eller tsunami eller tromb eller jordbävnings leder många människor plötsligt göra anspråk mot försäkringsbolaget.

Om katastrofen ger massiva påståenden, kan obligationsinnehavarna avveckla ser sin huvudsakliga gjutna i vinden.

I november 2010, till exempel, utfärdade försäkringsgivare Mariah Re Ltd. en 100 miljoner dollar, treåriga "US tornado katastrof bond" på uppdrag av American Family Ömsesidiga Försäkringsbolag. Obligationen betalade 6,25 procent - eller, rättare sagt, lovade att betala detta belopp.

I slutet av 2011, efter ett år av tungt twister aktivitet, Mariah fallerat på obligationerna. Investerare förlorade allt de tornados, precis som Dorothys faster och farbror förlorat sin Kansas gård - bara det inte var en dröm. Obligationerna blev värdelösa.

Ska du investera i katastrofobligationer?

Skojar du? Några extra dollar i eventuella intresse i utbyte mot att riskera din huvudman? Inte en chans. Det är inte vad obligationer handlar om - eller borde vara omkring. Dessa obligationer kan möjligen vara meningsfullt för institutionella köpare med stora resurser, men inte för vanliga dödliga som hoppas att pensionera someday och leva på mer än jordnötssmör smörgåsar.

Handel med döden obligationer

Om katastrofobligationer inte var sjuklig nog, några av världens största försäkringsbolag har börjat utfärda dödsobligationer. Du står för att få högre än marknads räntor, men bara om ett visst antal människor inte dör.

Du läser denna rätt.

Vilka är dödsobligationer?

Death obligationer är något liknande katastrofobligationer. Obligationerna är utfärdade av försäkringsgivare och betala Mohammad ränta, men försäkringsgivaren förbehåller sig rätten att utnyttja pengarna bakom obligationerna om fler människor än väntat dör. Några av dessa obligationer knyter direkt din återkomst till dödstalen i en pool av den försäkrade.

Om försäkringsbolagets kunder äter sina grönsaker, bilbälte, och spelar inte med vapen, vinner du. Om en epidemi strejker eller en vulkan får utbrott, förlorar du, och din investering kan vända sig till aska.

American International Group har drivit andra konstiga obligationer på sistone, som också kan kallas dödsobligationer, "blod pooler," eller "collateralized döds skyldigheter." Dessa obligationer backas upp av försäkringar på de äldre, och de betalar ut när den försäkrade avlider. Det blir liksom motsatsen till den mer traditionella döds obligation.

Hittills har AIG haft svårt att skjuta dessa obligationer, eftersom de stora kreditvärderingsinstituten har vägrat att spela tillsammans.

Ska du investera i dödsobligationer?

Yuck. Dessa investeringar är både riskabelt och sjuklig. Som med katastrofobligationer, kan institutionella investerare har någon anledning att ta en risk på en sådan sak. För att leva, andas individer, dessa obligationer gör liten eller ingen mening.