Vad är Etylenglykol dimetylakrylat?

March 8

Etylenglykol dimetylakrylat är en diester, vilket innebär att det finns två alkohol / syra kombinationer i en enda organisk förening eller monomer. Industrier kombinerar vanligen detta ämne med andra kemiska formuleringar för att göra plast eller gummi. Många tillverkare använder etylenglykol dimetylakrylat, ofta kallad EGDMA, för allt från byggmaterial till medicinska apparater och laboratorieforskning. Forskare kombinerar vanligen föreningen med andra ämnen för att skapa sampolymera ytor som de regenererar levande vävnad.

Kondensationen av metakrylsyra och etylenglykol producerar etylenglykol dimetylakrylat, som är en färglös, luktfri vätska. När den kombineras med polymeriserade föreningar som inkluderar metylmetakrylat, molekylvikten ökar, och EGDMA blir mer av en gel eller vaxliknande fast ämne. Föreningen är vattenlöslig men kommer att upplösas i ett antal lösningsmedel. Etylenglykol dimetylakrylat är i allmänhet inte irriterande, giftig, eller flyktiga.

Plast och gummiindustrin omfattar vanligen etylenglykol dimetylakrylat vid tillverkning glasfiber polyester, polyvinylklorid rörledningar, och gummislang. Ämnet är ofta en av de ingredienser som används för att tillverka akrylskivor, plast, och hartser. Substansen ökar generellt styvhet av dessa produkter, utan också förser färdiga produkter med friktions tåla kapacitet. EGDMA förbättrar även produkter genom att tillhandahålla kemiska, värme, och väderbeständiga egenskaper.

Lim, emulgeringsmedel, fuktgivare och mjukgörare kan innehålla EGDMA. Tillverkarna lägger vanligen föreningen mot rengöringsmedel och textil smörjmedel och industrier som tillverkar papper eller tryckfärg kan också använda den. Inom läkemedelsindustrin, kan etylenglykol dimetylakrylat användas som läkemedel dispenser eller ingå i botten av salvor och stolpiller. Som ett harts, är EGDMA en av komponenterna i materialet tandläkare använder för att reline proteser.

Vissa nagelprodukter omfattar vanligen etylenglykol dimetylakrylat. Tillverkarna använder EGDMA för att skapa konstgjorda, självhäftande naglar och nageltips. De icke-irriterande, ogiftiga egenskaperna hos den organiska substansen tillåta säker användning i kontaktlinsapplikationer. Det är ett av de material som vanligtvis används vid tillverkning av mjuka, hydrofila kontaktlinser.

Medicinska branscher använder också etylenglykol dimetylakrylat i hydrogel formulär för att skapa konstgjorda hornhinnor och intraokulära linsimplantat. Laboratorier använder ofta naturliga hydrogel för växande celler och rekonstruktiv vävnader. Dessa ämnen kan försämra för snabbt eller inte kan vara lätt tillgänglig. Forskare devised ett medel för användning av EGDMA, hydroxietylmetakrylat, askorbinsyra och vatten i en process som skapar syntetiska hydrogeler som är i stånd att stödja cell liv. Forskare använder dessa syntetiska hydrogeler att växa mänskliga korneaepitelialceller.

  • Mjuka, hydrofila kontaktlinser innehåller vanligen glykol dimetylakrylat.
  • Mjuka kontaktlinser görs ofta med etylenglykol dimetylakrylat.