Vilka faktorer påverkar kväveoxidnivåer?

June 28

I däggdjur, är kväveoxid (NO) en kemisk förening som verkar som en cell-signalmolekyl i olika fysiologiska och patologiska processer. Kväveoxidnivåer i kroppen kan påverkas av många faktorer, såsom allergier, otillräcklig järn i blodet, exponering för kolmonoxid, syrebrist, och ett överskott av östrogen. Kväveoxid är också en luftförorening och kväveoxidnivåer i atmosfären bestäms av antalet bilar och kraftverk som använder fossila bränslen för förbränning.

Kväveoxid är en signalsubstans som produceras i olika ställen i kroppen från att bryta ner aminosyran arginin. På en lämplig nivå, en av dess välgörande funktioner är vasodilatation, vilket kan hjälpa till förhållanden som bröstsmärtor, tilltäppta artärer, erektil dysfunktion, hjärtsvikt, och huvudvärk på grund av vaskulär svullnad. Det kan också främja utvidgning av livmodern under förlossningen, retard benresorption, och förstöra bakterier, svampar och tumörceller. Höga kväveoxidnivåer kan dock vara farligt. Med möjligheten att faktiskt döda nervceller, tror man att medverka till den försämring som uppstår hos individer som har drabbats av en stroke.

Motion har även befunnits öka kväveoxidnivåer i kroppen. En av anledningarna till att läkarna främja en mer aktiv livsstil är att kväveoxid fungerar som en antiaterogena, vilket betyder att den skyddar slemhinnan i artärerna. Det gör detta genom att arbeta för att förhindra att de röda blodkropparna från klumpar eller klibbar ihop och fästa på väggarna i blodkärlen. Som ett resultat, minskar detta risken för att utveckla hjärtsjukdom.

Kväveoxidnivåer påverkas också av närvaron av antioxidanter. Dessa är mest känd för sin förmåga att skydda cellerna mot effekterna av fria radikaler. När antioxidanter finns i kroppen i form av vitaminer som A och C, graden av oxidation, vilket är nedbrytningen av kväveoxid, bromsas eller till och med förhindras.

Efter forskarna Louis Ignarro, Robert Furchgott och Ferid Murad fick Nobelpriset för att demonstrera de livrädd egenskaper kväveoxid, var det namnet 1992 Molekyl av året vid Science Journal. Det wasnâ € t långt innan de potentiella fördelarna med ett konstgjort sätt manipulera kväveoxidnivåer blev uppenbar. Mängder av salpetersyra-oxidbaserade kosttillskott och produkter finns nu tillgängliga på marknaden. Den kanske mest kända exemplet är i området av erektil dysfunktion.

  • Kväveoxid produceras i olika ställen i kroppen, och kan hjälpa till vid bröstsmärtor och tilltäppta artärer.
  • Läkare föreslår en aktiv livsstil eftersom det ökar kväveoxidnivåer och skyddar artär foder.
  • Kväveoxid kan främja utvidgning av livmodern under förlossningen.