Vad är Melba Sauce?

September 1

Melba sås är en typ av frukt sås vanligtvis beredd att använda vinbärsgelé, hallon, och oftast innehåller några majsstärkelse eller liknande förtjockningsmedel. Den resulte sås är söt och fruktig, och förknippas ofta med en efterrätt som heter Peach Melba, även om det kan drizzled på någon dessert såsom glass, ängelmattårtan, fryst yoghurt, eller pudding. Melba sås sker vanligtvis med hallon, men någon liknande typ av frukt kan användas för att skapa en variant av såsen, vilket skulle möjliggöra en kock för att lägga till några unika smaker till annars välkända rätter.

Ett av de enklaste sätten att göra Melba sås är genom att använda en dubbel panna, med lite vatten i den nedre delen på medelvärme. En traditionellt recept kommer att använda hallon, antingen färska eller frysta. Bären bör pressas genom en sikt för att separera de fasta ämnena och frön ur juicen. Dessa fasta kan användas i ett annat recept om det är lämpligt eller kasseras, eftersom Melba sås kräver endast saften från bären.

Den vinbärsgelé och hallonsaft bör kombineras i toppen av dubbel panna och fick komma upp till en koka under omrörning. Genom att använda en dubbel panna istället för direkt värme, någon gör Melba såsen kan lättare undvika skållning eller bränna såsen som den kommer tillsammans. När den bringas till kokning, är några majsstärkelse, en liten mängd salt, och en del socker till blandningen och grundligt kombineras.

Denna blandning får sedan koka, med regelbunden eller ständig omrörning tills den tjocknar ordentligt och blir ganska genomskinligt. Det resulte Melba såsen blir tjock och har en stark berry smak som är det perfekta tillbehöret för många olika desserter. Andra än hallon bär kan också enkelt användas, enligt samma metod och teknik för att skapa en något annorlunda sås.

Peach Melba görs genom att först blanche en hel persika i kokande vatten i ca 15 sekunder, därefter avlägsna persika från vattnet och skalar huden av. En sirap av socker, vatten och vanilj görs sedan och upphettas, i vilken den flådda persika placeras och får koka i cirka sju minuter. Den persika avlägsnas därefter från sirapen och fick rinna och torka i ungefär en timme, innan den skärs i halvor och urkärnade. Varje halva placeras i en skål - persikorna kan vara varm eller kyld - sedan Melba sås drizzled över varje persika hälften och serveras.

  • Majsstärkelse används typiskt för att tjockna Melba sås.
  • Blanch persikor i kokande vatten för att avlägsna huden.
  • Peaches kokas i sockerlag och sedan drizzled med Melba sås att göra Peach Melba.