Taming Tremor associerad med multipel skleros

September 30

Tremor är tuff - av alla symptom på multipel skleros (MS), det är nog den med de minst tillfredsställande behandlingsalternativ. Det är en nära släkting till balans problem som orsakas av demyelinisering i lillhjärnan. Den vanligaste tremor i MS kallas en avsikt tremor. Denna typ av tremor är en relativt långsam back-och-tillbaka rörelse i händer, armar eller ben som uppstår när du gör en målmedveten (avsiktlig) rörelse, såsom att nå ut att plocka upp något. När läkaren har du gör finger-mot-nos-test (röra pekfingret till spetsen på näsan flera gånger snabbt), är han eller hon söker tremor.

Folks med tremor kan ha en svår tid med dagliga aktiviteter, så det är viktigt att du hittar vårdpersonal (i allmänhet en neurolog och en arbetsterapeut) som ska arbeta med dig för att hitta en lösning. Följande strategier används för att hantera tremor:

  • Medicinering: Utmaningen här är att många av de mediciner som har använts för att hantera tremor är också ganska sederande, så du kan vara handel tremor för sömnighet. Tricket är att börja med en låg dos och arbeta upp gradvis tills du får en viss lättnad. Du kan behöva prova flera olika typer av läkemedel innan du hittar något som fungerar för dig. Här är några av de vanligaste mediciner:

Atarax (hydroxizin): Antihistaminer som denna kan vara användbart om din tremor förvärras av stress.

Klonopin (klonazepam): De sederande egenskaperna hos detta läkemedel kan hjälpa till att lugna tremor ner.

Inderal (propranolol): Denna betablockerare fungerar för vissa människor, men det är i allmänhet mer användbart med andra typer av tremor som inte syns i MS.

Zofran (ondansetron): Denna antinausea medicinering fungerar ganska bra, men kostar en förmögenhet.

Mysoline (primidon): Denna mycket sederande läkemedel, som har några antiepileptiska egenskaper, hjälper ibland när inget annat gör det.

Topamax (topiramat): Denna migrän medicinering, som också används för att behandla vissa icke-MS skakningar, kan ge vissa fördelar för avsikt tremor.

Som ni kan se, Medicinen alternativen är inte stor, men de är alla värda att försöka.

  • Mekaniska alternativ: Sådana Alternativ - som använder fysiska eller beteendestrategier snarare än medicinska sådana - erbjuds av din arbetsterapeut (OT). Tänk dessa tips:

• Stabilisera din underarm mot kroppen, ett bord eller en stol kan vara till hjälp eftersom tremor innebär normalt hela armen.

• En brace kan bidra till att minska oönskade rörelser i handleden under särskilda uppgifter som att skriva eller äta, men stag bör tas bort efter att aktiviteten är klar. Att bära stag heltid skulle minska rörligheten i lederna och leda till försvagade muskler.

Viktning, ett alternativ där du fäster lätta vikter på dina handleder eller vrister, ger stabilitet och skär ned på din tremor. Du kan också lägga vikt till objektet du använder. Viktade redskap, till exempel, kan göra att äta lättare, medan en tyngre penna kan förbättra ditt skrivande. Ytterligare vikter, naturligtvis, är mer tröttsamt att använda, så du måste balansera ditt behov av stabilitet med ditt behov av att spara energi.

Tyvärr, inget av dessa alternativ eliminera tremor. Istället är ditt mål att hitta de strategier som minimerar dess inverkan på din dagliga verksamhet.

För personer med svår tremor som inte har fått hjälp av någon av dessa mediciner eller mekaniska strategier, som kallas en teknik djup hjärnstimulering (DBS) kan vara till hjälp. DBS innebär hjärnkirurgi till implantat trådar djupt in i specifika hjärnregioner som styr rörelsen. Trådarna är fästa vid en intern pacemaker-liknande anordning som kan programmeras efter personens behov. Denna enhet är för närvarande godkänt av FDA endast för Parkinsons sjukdom, men den har använts med framgång i vissa människor med MS.