Vad är vattenånga?

October 7

Vattenånga är i gasform som vatten som genomsyrar jordens atmosfär. Denna fuktiga gasen påverkar jorden genom att förändra världens totala klimat. Den hydrologiska cykeln visar hur vattnet blir ånga. Denna cykel dokumenterar förändring av vatten från gas till vätska till fast tillstånd.

Majoriteten av jorden är täckt av havsvatten. När solen slår havets yta, avdunstar vatten uppåt för att skapa vattenånga. Denna ånga bildar moln och eventuella regnstormar. Vattenånga kondenserar från regn orosmoln, som bildar vattendroppar som faller på jordens landformer. Ångan kan också alltför kylas medan i atmosfären, skapar hagel, is eller snö.

Denna ånga är en viktig komponent för att skapa regn över torra landområden. Växter och djur skulle inte kunna överleva utan en vattenledning från himlen, fyller sjöar och floder för konsumtion. Ökenområden, med liten eller inget regn, är goda exempel på hur världen skulle se ut om vattenånga inte bidrog till regn.

Vapor producerar den fuktiga och klibbiga effekt kändes varma dagar. Tropiska klimat, såsom de nära jordens ekvator, har genomgående varma dagar. Solens värme drar mer fukt från närliggande havet och bildar mer vattenånga och alltför stora luftfuktighet i den regionen.

Överdriven vattenånga, eller hög luftfuktighet, kan orsaka en person att känna sig som om han eller hon inte kan andas. Under hög luftfuktighet, är vattenmolekyler i luften mer tätt packade tillsammans. Som ett resultat kan en person som känner vikten av den fuktiga luften, jämfört med en torr luft klimat. Människor som bor i hög luftfuktighet områden tenderar att använda luftkonditioneringsapparater för att ta bort de fuktiga vattendroppar och kyla den resulte torr luft.

Många människor använder vattenånga i hemmet i form av en anordning, som kallas en luftfuktare. Denna enhet genererar ånga för att fukta torr luft inom ett rum eller hem. Andningsproblem kan förekomma hos personer med redan existerande lungproblem och huden kan lätt spricka med konsekvent torr luft, speciellt under vintermånaderna. Luftfuktare är också till hjälp i kampen mot förkylningar som de lindra eventuella hosta passar som kan uppstå.

Studier har visat att vattenånga bidrar till den globala uppvärmningen. Den fuktiga luften tänkt att bilda en filt över jordens yta, och förhindra värme från att fly ut i rymden. Som ett resultat kan världen möjligen bli ännu varmare. Den överdrivna atmosfär värme kan skapa mer avdunstning, förvärrar den globala uppvärmningen problem med ytterligare vattenånga ackumulering.

  • En luftfuktare är vanligen används för att lägga till vattenånga till ett hem.
  • Vattenånga är sammansatt av H2O molekyler i ett gasformigt tillstånd.
  • Denna ånga bildar moln och eventuella regnstormar.
  • När vattenånga kyls i atmosfären det kan förvandlas till is eller snö.