Vad är Triton?

October 7

Triton är den största månen av planeten Neptunus, med skillnaden av att ha den kallaste kända ytan i solsystemet, vid ungefär 34,5 K. Det är allmänt trott att Triton är ett fångat Kuiperbältet objekt. Kuiperbältet är en andra asteroidbältet ut bortom Neptunus bana. Pluto och Eris är exempel på Kuiperbältet objekt.

Den 25 augusti 1989 Voyager 2 rymdskepp gjorde en fly-by för neptun systemet och tog högupplösta bilder på Triton. Det är en av de mest avlägsna solsystem organ som skall fotograferas på denna resolution, och kommer så att förbli tills New Horizons rymdfarkosten når Pluto 2015. Triton kommer också att vara den enda sannolika Kuiperbältet objekt som ska fotograferas med den här upplösningen till 2015.

Triton är ganska stor - på 2700 km (1678 km) diameter, är det ca 78% av storleken på vår måne. Det anses vara en av de "stora sju" satelliter i solsystemet, tillsammans Ganymede och andra stora satelliter. Unikt bland stora satelliter, den har en retrograd bana, vilket betyder att den kretsar kring "fel väg", mycket suggestiv att det är ett fångat Kuiperbältet objekt. Neptunus har relativt få satelliter jämfört med andra gasjättar, och man tror att tillfångatagandet av Triton kan ha skickat de saknade satelliter i excentriska banor som kolliderat med Neptunus eller spiralformade ut bortom Neptunus gravitation väl.

Triton har en distinkt "cantaloupemelon terräng" yta består av extremt kall, smutsig is. Triton är liknande i storlek och sammansättning till Pluto, med relativt lätta funktioner och inte alltför många uppenbara effekt krater. Triton kan ha bildats mycket långt från solen Dess yta har olika åsar, som skapats under alternerande cykler av frysning och upptining. Triton upplevde förmodligen betydande tidvatten uppvärmning i det förflutna, som sin excentriska bana normaliserad.

Triton har polarisar. Dess yta är så lätt att den reflekterar 60-95% av ljus som når det, i jämförelse med vår Måne som endast reflekterar 10% av ljuset. Om Triton var i vår natthimlen istället för månen, skulle natten vara mer än tio gånger starkare än det är nu!

  • Triton är ganska stor - på 1678 miles i diameter, är det ca 78% av storleken av jordens måne.