Multipel Skleros: Tips för att främja en öppen kommunikation

June 6

Oavsett om du har multipel skleros (MS) eller inte, är kommunikation en komplex process, så förvänta dig inte att vara ett proffs höger utanför bat - de flesta människor är det inte. För att komma igång, här är några tips för att kommunicera med dina vuxna familjemedlemmar.

 • Erkänn dina olika kommunikationsstilar. Utgångspunkten för god kommunikation är att erkänna att var och en av er kan vända det annorlunda. Till exempel, du starka, tysta typer kan behöva tänka närmar saker mer öppet - åtminstone så långt som MS är berörda.

  Och ni chatty typer kan behöva komma ihåg att inte alla andra som eldas upp för att prata om allt i en sådan detalj som du är. Ditt mål bör vara att finna en medelväg, som börjar med insikten att man inte kan börja ta itu med MS tillsammans utan att tala om det.
 • Gör sig tid att prata. Med tanke på hur upptagen vardag är, är det lätt att hålla sätta MS konversationer på sparlåga, speciellt när du är lite obehagligt om dem i första hand. Så, kan du behöva avsätta någon speciell tid när du inte kommer att avbrytas av barn eller telefonsamtal och när du har gott om tid att dela allt som är på dina sinnen (ungefär som sex!).

  Du kanske även vill schemalägga regelbundna tider - en söndag eftermiddag promenad eller en middag ut - att se till att dessa samtal får den uppmärksamhet de behöver.

  En anteckning om att kommunicera långväga: För de av er som har föräldrar eller syskon som bor långt bort, måste du tänka på vad information att dela och när. Familjer som är utspridda tenderar att ha olika regler om att dela information om hälsa.

  Vissa familjer prata om precis allt (värk och smärta, läkarbesök, medicinska tester, diagnoser, behandlingar, och så vidare). Andra familjer delar inte någon information förrän det finns en behandlingsplan på plats. Tänk på vad reglerna är i din familj och om de kan behöva finjusteras en smula.

  Kom dock ihåg att efter dina nära och kära vet om din MS, kommer de att ha reaktioner, frågor och funderingar. Och kommer det faktum att dina nära och kära inte kan se dig lätt brukar öka sin ångest. Så, vara beredd att utbilda, svara på frågor och ge regelbundna uppdateringar. Föräldrar, i synnerhet tenderar att sväva. De är trots allt fortfarande föräldrar.

 • . Undvik konkurrensen Eftersom alla i familjen påverkas när MS går med i familjen, familjemedlemmar har ibland en tendens att komma in i en tävling om vem som har det värre - den person med diagnosen eller de vars liv har förändrats av en sjukdom som de don 't ens.

  Detta händer mest när människor inte har ett bekvämt sätt att prata om sina känslor och alla känner inte stöds. Och när folk börjar känna stöds de börjar säga saker som detta:

  • "Du har ingen aning om hur jag känner. MS förändras hela mitt liv, jag känner mig usel, och du bara hålla händer om ditt företag som om ingenting hade fel. "
  • "Du har ingen aning om hur jag känner. Jag gör allt arbete runt här - på toppen av min heltidsjobb. Jag har inte någon tid för mig själv längre, och du är alltid för trött för att göra något kul. "
  • "Bara för att mamma har fått MS, är jag fast med fler sysslor än någon annan unge jag vet."

  Familjer gör bäst när de kan lägga skulden på MS snarare än på varandra. Om du gör det minskar föga konkurrens och etiketter problemet för vad det är - en utmaning som alla i familjen måste uppfylla. Vissa familjer har även gett MS ett namn - som Fred eller Marietta - för att hjälpa dem att komma ihåg att deras gemensamma mål är att hitta sätt att leva med det.

 • Få en flygande start om du behöver det. Ibland komma igång är den svåraste delen av att kommunicera. Familjer som inte har en hel del övning med denna typ av kommunikation kan behöva öva lite för att få kläm på det. Pedagogiska möten och självhjälpsgrupper kan vara bra ställen att öva.

  För er som gillar att få din praktik mer privat, kan familjeterapeuter vara en stor resurs för att hjälpa dig att starta konversationen. Ring National MS Society på (800) FIGHT-MS för namnen på terapeuter i ditt samhälle som har erfarenhet med kronisk sjukdom och handikappfrågor. Du primära läkare och neurolog är också bra källor till.