Vad är en Bower Vine?

May 29

Ursprungligen var detta tropiska, slingrande klättrare som bara finns i dess naturliga områden i Australien, inklusive New South Wales, Queensland och Victoria. Nu är bower vinstockar, eller Jasminpandorea, en favorit för många trädgårdsmästare runt om i världen. Det är en tropisk regnskog växt, och i andra klimat måste odlas i ett växthus. Trädgårdsmästare värderar den för sina vackra, doftande rörformiga blommor som oftast har vita kronblad och djupt rosa eller crimson halsar.

Den berså vinstockar är en kraftfull odlare. Trädgårdsmästare plantera allmänhet den på en spaljé eller bersån, där den kan växa till 15 fot (ca 5 m) eller mer. Den har senig stjälkar som gren från en enda stam. Vinrankan fyller inte ett utrymme tätt, vilket ger en luftig utseende och fläckig skugga till alla växter som växer under den.

Trädgårdsmästare uppskattar vanligtvis bersån vinstockar för sina pråliga blommor och attraktiv, ljust gröna blad. De rörformiga blommor öppna för fem sprider kronbladsliknande lober som ofta omkring 1,5 till 2 inches (2,5-5 cm) över. Vanligtvis är de övre två loberna är mindre än den nedre tre. I de flesta tropiska klimat, de blommar från vår till sommar, även om vissa trädgårdsmästare rapporterar har blommar senare under året. Ofta de växer i kluster som kallas vippor.

Bladen på denna vintergröna vinstockar är oftast parbladiga, vilket innebär att de är sammansatta blad som består av broschyrer. Dessa broschyrer växer ofta från en central stam, som kallas en "axel." The Bower vinstockar broschyrer är glänsande, ljust gröna och lans formade. Typiskt finns tre broschyrer till varje bower vinstockar blad, och de kan växa på en lång, röd stam. I vissa sorter eller sorter, bladen är en ljusare grön och kantad med en vit till gräddvit färg.

Köpare kanske vill forska anläggningen innan du köper den för att se till att de får växten de vill. Många odlare hänvisar till vinstockar som en "berså anläggning." Ibland plantskolor och odlare felaktigt använda ett annat Pandorea artnamnet - P. pandorana eller wonga wonga vinstockar - att märka det. Vissa botaniker och odlare kallar det Bignonia jasminoides efter släktet familjen Katalpaväxter eller bignonia. Andra skriva den till Podraneasläktet släktet, som också tillhör den Katalpaväxter familjen.

Det finns många sorter av bersån vinstockar. Bower växternas Vit "och" Lady Di 'har vita blommor som har krämig gula till gula halsar. Den "Rosea" sort har rosa blommor med djupare ros strupar. Den "Rosea Superba" sort producerar upp till 2,5-tums (ca 6 cm) långa rosa blommor som ofta idrotten lila-prickigt, rose-färgade strupar, och "Alba" sort har vita blommor.

Växande Bower vinstockar brukar är inte svårt. Trädgårdsmästare propagerar ofta växten genom de frön på våren, eller genom att böka greenwood sticklingar på sommaren. Den växer i allmänhet i tropiska klimat där temperaturen inte faller under 40 ° F (cirka 4,5 ° C). Den föredrar oftast områden med fullt solljus också.