Tunna Är I då till HDTV skärmar

May 31

Platt-TV-teknik - supertunna HDTV som du kan hänga på väggen som en tavla - har verkligen tagit fart i popularitet. En stor skärm, platt plasma eller LCD-TV har blivit statussymbol nästan överallt. Det finns goda skäl till detta mani - platta skärmar ger en stor visningsyta med nästan ingen intrång i din HDTV tittarrummet, och de kan erbjuda en mycket hög kvalitet HDTV-bild, liksom.

Loving din LCD

Om du har en platt bildskärm för din PC, en bärbar dator, en handdator, en mobiltelefon, en Game Boy - eller bara om någon digital enhet med en display, har du en LCD-display. LCD-skärmar har funnits i decennier, främst i lägre upplösning format och mindre storlekar (såsom telefonskärmar), men de får större hela tiden - och växande skarpare i upplösning.

De skärmar som diskuteras är direkt utsikt LCD-skärmar - med andra ord, LCD HDTV där du tittar på LCD-skärmen själv. Däremot projektorer med LCD microdisplays har pyttelitet små LCD-skärmar som används för att projicera en större bild på en skärm.

Även när de blir större, men LCD-skärmar tenderar att vara de minsta HDTV som finns på marknaden (så att de inte kan vara tillräckligt stor för en sann hemmabiomiljö). De flesta LCD HDTV på marknaden är mindre än 30 eller 32 inches - mindre, med andra ord, än projektorer eller plasmor, och mindre än många tube-baserade CRT HDTV.

Men framsteg inom LCD tillverkning, samt ny teknik, såsom O-LED (Organic LED) och SED (Surface-ledning Electron-emitter displayer), lovar LCD-liknande displayer i allt större storlekar i framtiden. Förutom den "super-skinny-hang-it-on-the-wall" attribut, här är andra orsaker LCD-skärmar är så tilltalande:

 • Utmärkt färg: LCD-skärmar kan visa miljontals färger och göra det exakt (vilket innebär att färgen kommer utanför skärmen är trogen färgen i din sändning eller inspelning).
 • PC-monitor-kapabla: Många LCD HDTV kan också användas som stora (stora!) PC-datorer. Detta trick är särskilt coolt om du har en av dessa fiffiga Media Center-datorer.
 • Inga inbränning: HDTV som förlitar sig på fosfor, såsom CRT och plasma, kan, under vissa omständigheter, erfarenhet burn-in, där spökbilder permanent bränns in i skärmen. LCD-skärmar är immuna mot detta fenomen.

Förutom en storleksbegränsning, överväga några andra frågor innan du väljer en LCD HDTV:

 • Begränsad betraktningsvinkel: LCD-skärmar har normalt en dålig betraktningsvinkel - vinkeln du kan sitta ifrån vinkelrät och fortfarande se en tydlig bild på skärmen. Tillverkarna har arbetat hårt för att förbättra denna egenskap (med viss framgång). Kontrollera specs innan du köper - de flesta LCD HDTV har betraktningsvinklar anges i deras specifikationer.
 • Långsam pixel svarstid: Ett annat område som LCD HDTV beslutsfattare arbetar övertid för att förbättra är pixel responstid på sina TV-apparater. I grund och botten, de enskilda pixlarna i en LCD HDTV ta en liten tid att ändra färg och intensitet. För riktigt snabbrörliga videoinnehåll (i synnerhet i en 720p bild, där varje pixel kan förändras så många som 60 gånger per sekund), kan en LCD-TV sluta med några artefakter (synliga brister) där bilden från en tidigare bildruta fortfarande något synligt på skärmen som ny man dras. Normalt är detta inte en stor och märkbar affär, men det är inte bortom möjligheten att du kanske märker det.
 • Begränsad ljusstyrka: LCD är ett genomsläpp systemet - ljus lyste genom de flytande kristallerna - några av det ljuset blir absorberas eller reflekteras tillbaka bort från betraktaren. Det betyder att LCD-skärmar är inte lika ljus som CRT, plasma och även vissa projektions TV (DLP, till exempel) - det kan vara en faktor i ett starkt upplyst rum.

Alla är tokig i plasma

Den riktigt hot spot i HDTV teknikmarknaden är plasma-TV. Plasma-TV kombinerar en tunn, kompakt chassi med en verkligt stor (även stora) skärmstorlek, och sedan lägga till vackra högupplösta bilder till mixen. För många potentiella HDTV köpare, plasmor passar verkligen räkningen.

En plasmaskärm innehåller bokstavligen miljontals gasfyllda celler (var och en fungerar som en enda bild pixel) fångade mellan två glasskivor. En elnätet zaps dessa celler och orsakar gaserna att jonisera (och joniserad gas är plasma - därav namnet). De joniserade gaser, i sin tur, orsakar ett lager av fosfor på betraktarens sida glasskikt för att lysa (precis som elektronkanonen i en CRT bringar fosforn att lysa upp på framsidan av röret).

Trots sina kompakta mått (i "djup" riktning minst - många plasmor är bara ca 4 inches djup), plasma HDTV finns i 42-, 50-, och till och med 60-plus-tums storlekar. Föreställ dig en 4- eller 5-tums-djupa HDTV som spänner 5 meter diagonalt, och du kan se den direkt överklagande av plasma.

Andra fördelar med plasmaskärmar är:

 • Utmärkt ljusstyrka: Plasma HDTV är näst CRT direkt view TV i termer av bildens ljusstyrka - plasmor inte lita på en glödlampa lyser igenom eller reflekteras av något. På sätt och vis är plasma ljusstyrka ännu bättre än CRT eftersom bilden är kusligt jämnt ljus över hela skärmen. I en CRT, alltid finns det någon skillnad i ljusstyrka som elektronstrålen når olika delar av skärmen.
 • Hög upplösning: HDTV plasma-TV kan ofta nå högre horisontella upplösningar som CRT-baserade direkt view uppsättningar bara inte kan matcha. De finaste plasma-TV har så höga upplösningar (och sådana jämna bilder) att de ser ut som något annat än vackra filmbilder.
 • Progressiv av naturen: Liksom LCD-skärmar, plasma-system använder inte ett svepelektronstråle för att skapa en bild. Istället är alla pixlar på skärmen lyser upp samtidigt. Progressiva HDTV-källor (t.ex. 720p) och icke-HDTV-källor (t.ex. progressiva-scan DVD-spelare) visas till full nytta på en plasma HDTV.
 • En bred betraktningsvinkel: Plasma skärmar har en bra bild även när du sitter "off-axeln" (inte är vinkelrät mot skärmen ytan). Detta är en enorm fördel för mindre rum, där tittarna kan sitta relativt långt borta på sidorna av skärmen, på bredare vinklar.

Plasma är inte perfekt, naturligtvis:

 • Mottaglig för att bränna in: Någon som använder en fosforskärm för att visa video kan falla offer för fosforn burn-in nämnts tidigare i detta kapitel. Om Xbox är en primär HDTV-källa i ditt hem, överväga något förutom en plasma - kanske en LCD HDTV eller en bakprojektion micro HDTV.

Du kan minimera burn-in på en skärm genom att kalibrera den inställda ordentligt och minska ljusstyrkan från dess (oftast alltför hög) fabriksinställning.

 • Kortare livslängd: Ett annat fenomen av något fosforbaserade displaysystem är att så småningom fosfor "slitas ut" eller förlora sin ljusstyrka. Detta är en subtil och långsam process, men det oundvikligen händer. Om du har sparat för att köpa en HDTV för att hålla en livstid, ja, inte får en plasma om inte din personliga aktuarie säger att du är nära slutet av ditt rep.
 • Mindre än perfekt färgåtergivning: Även plasmaskärmar kan producera en hisnande utbud av färger, har alla set byggda hittills haft en olycklig tendens att göra röda färger ser mer orange än sann röd.