Vad är Trinxat?

June 5

Trinxat är en kött och grönsaker maträtt som är en del av den katalanska köket i Spanien. Ordet trinxat betyder hackad eller skivad i den katalanska språket, och grönsakerna som används, främst kål och potatis, är finhackad och mosade att göra denna maträtt. Andra ingredienser är vitlök, champinjoner, fläsk eller bacon, salt, peppar och olivolja; alla lokalt tillgängliga i Andorras regionen i Spanien. Dessutom, beroende på den Cooks preferens, ingredienser såsom timjan, citron, socker och ost kan också användas för att göra trinxat.

Denna maträtt är ganska likt en populär brittisk maträtt som kallas bubbla och squeak. Liksom den brittiska skålen är trinxat ganska lätt och snabbt att förbereda, och i allmänhet kan ätas som en vardagsmat. Det finns många lokala katalanska variationer av potatisrätter, kål rätter och fläsk rätter, men den grundläggande framställningsmetod för trinxat är densamma.

Till att börja med, potatisen och kålblad finfördelas och placeras i separata krukor av saltat vatten; om svamp används, även dessa är hackad och placeras i en separat kastrull med vatten. De hackade grönsakerna först kokas och sedan sjuda tills de är mjuka. Krukorna är sedan bort från värmen, vattnet dräneras bort och grönsakerna avsätts för att svalna.

De hackade, kokt potatis och kål nu blandas och mosade väl, tillsammans med svampen om så önskas. Salt och peppar tillsätts till de mosade grönsaker efter behov och mixen är avsatt. Lite olivolja upphettas i en kastrull och tunna remsor av fläsk eller bacon stekt tills de är knapriga. Fläsk eller baconremsor sedan avsatt också och, efter att ha lagt lite mer olivolja i samma panna, några vitlöksklyftor är sauteed. Stekt vitlök tillsammans med den överflödiga oljan hälls sedan över mosade grönsaker och blandas väl med dem.

De mosade grönsaker är uppdelade i flera separata delar, vilka sedan tillplattade till små runda pannkakor. Dessa pannkakor är stekt i olja, vända var och en över som det frites så att det blir brynt jämnt på båda sidor. Efter trinxat är gjort, är varje pannkaka garnerad med stekt fläsk eller bacon bitar. I vissa fall kan det stekt fläsk eller bacon sättas till den vegetabiliska mäsk och recooked tillsammans med den.

  • Kål är ofta en huvudingrediens i trinxat.
  • Hackade, kokt potatis kan vanligtvis hittas i trinxat.