Vad är intravenös behandling?

June 28

Intravenös behandling är ett vitt begrepp som kan beskriva många olika mediciner som levereras intravenöst (direkt i en ven), vanligen genom intravenös (IV) dropp för att hantera en mängd olika medicinska tillstånd. Denna form av behandling eller terapi kan variera så att den längd som krävs för att utföra det. Det kan vara en engångs kortsiktiga administration av vätska och medicin, eller det kan ske över flera dagar. Det kan också utföras i hemmet eller i en mer vanlig medicinsk miljö som ett sjukhus eller klinik, beroende på frekvens eller brådskande ett villkor och patienternas behov.

Den enklaste formen av intravenös behandling är administrering av fluider för att ta itu uttorkning. Elektrolyt viktad fluider injiceras i en liten linje eller kateter som har införts i en ven, vanligen i armen eller handen, under flera timmar till flera dagar för att behandla dehydratisering. Många människor som får IV terapi av andra former får också en viss grad av vätskor, men det har medicinering blandas in det som kan lösa specifika problem. Till exempel kan människor med svåra infektioner behöver IV antibiotika, eftersom antibiotika komma in i systemet mycket snabbare och kan arbeta snabbare. Dessa läkemedel levereras ofta med en viss mängd av balanserad fluider, för.

En av anledningarna till att intravenös behandling kan gynnas i så många fall är att det överensstämmer med snabbare medicinering leverans. Läkemedel som går direkt in i venerna förbi tarmen och har nästan 100% biotillgänglighet, eller de behåller samma styrka och är omedelbart närvarande i cirkulationssystemet. Drug delivery på annat sätt minskar styrka, och inte alltid med samma belopp, och det tar längre tid för läkemedel för att komma dit de behöver gå. När läkare står inför ett tillstånd som gynnar av omedelbar behandling, är intravenös behandling ofta det bästa första valet.

Andra skäl för att använda intravenös behandling jämfört med andra typer av terapi. Ibland mediciner kan vara farligt för olika delar av kroppen som tungan, halsen eller matstrupen, och leverans av dem är säkrare genom venerna. Detta kan vara sant för vissa former av kemoterapi, men det finns vissa kemoterapi piller som finns tillgängliga i vissa områden.

Medan många människor tänker på IV terapi som äger rum i medicinska miljöer, vissa människor har intravenös behandling hemma. Det har oftast att administreras av en sjuksköterska, och kan vara en del av en övergripande homecare strategi. Alternativt kan människor behålla sin IV linje i flera dagar till några veckor, och har en daglig intravenös behandling på en klinik eller sjukhus. Detta sparar pengar för dem som är relativt friska och donâ € t behöva läggas in på sjukhus. Människor som behöver behandling för långa perioder arenâ brukar € t kunna hålla den lilla enkla IV linje och kan kräva ett permanent, men löstagbara, kateter för att få täta behandlingar.

Ytterst IV-terapi kan vara användbar för behandling av många olika former av förhållanden. Dessa innefattar, men är inte begränsade till, följande: cancer, initiala herpesutbrott, migrän, bakteriella infektioner, uttorkning, osteoporos, psoriasis, kramper, ulcerös kolit och vissa former av hjärtsjukdomar. Det är inte den bästa indikationen i alla fall, förvisso, men det är en stöttepelare i det medicinska samfundet som främjar hälsa på många sätt.

  • Mediciner kan administreras till patienter via intravenös infusion.
  • En intravenös dropp kan administreras via vener i armen om vener i handen är olämpliga.
  • Antibiotika kan införas intravenöst.