Vad är en router Planer?

July 18

Termen router hyvel kan användas för att beskriva en av två typer av träbearbetning elverktyg. Båda används för att plana material från virkesytor antingen med syfte att dimensionering eller producera kvadrat, plana ytor. Den första av dessa verktyg är kombinationen routern hyvel som typiskt kommer som en uppsättning bestående av en utbytbar drivmotor med flera bilagor, inklusive en router bas och en handhyvel. Den andra typen består av en konventionell vertikalt snitt router monterad på en uppsättning bilder som gör att routern ska köras i en rak linje över en styrelse. När ett snitt är klar hela glidarrangemanget är avancerad något att placera routern för nästa körning över hela linjen.

Ett motordrivet verktyg för träbearbetning, är en router hyvel brukade eller raka av tunna skikt av trä för att uppnå rätt dimensionering eller tjocklekar och producera platta, fyrkantiga ytor. Liknande i rörelseteorin till traditionella handhyvlar, förflyttar routern hyveln platt över en timmer ansikte, och därigenom bibehålla dess bladet vid en konstant höjd för att avlägsna en kontrollerad mängd material. Dessa hyvel varianter är vanligtvis ganska smal så, till skillnad från en tjockleks som kan bearbeta breda brädor i ett svep, måste de avancerade över ansiktet av breda bitar av timmer i en serie jämna snitt. När hyvling kanterna av brädor eller dörrar emellertid kan routern hyveln skära hela ytan i ett enda pass.

Det finns två typer av router hyvlar, av vilka den första är ett kombinationsverktyg som använder en enda, utbytbar motor för att driva flera bilagor. Denna uppsättning innehåller vanligtvis en router bas och en hyvel fastsättning bland andra. Denna konfiguration möjliggör för både konventionella, planande och dirigeringsoperationer som skall utföras genom att helt enkelt byta redskap. Även om inte strikt ett enda verktyg som sådana, är dessa kombinationer vanligen klassificeras som router hyvlar.

Den andra typen av router hyvel är lite mer komplex och består av en uppsättning av styrstänger med en glidande bas eller släde som den normalt är känd. Monterad på släden är en konventionell vertikal router utrustad med en ganska bred bit. Detta arrangemang placeras över virkesstycket på ett sådant sätt att routern rör sig i en rak linje ner dess längd. Släden och guider är ansluten till en bas som har en manuell typ justeringsledarskruv som flyttar hela guide och släde arrangemang över hela linjen bredd på ett kontrollerat sätt.

För att använda denna typ av router hyvel, är routern startas och sänks ned på styrelsen ansiktet. När det börjar skära, flyttas utmed längden av brädan för att avlägsna ett tunt skikt av trä. När snittet är klar ledarskruven vrids, och släden och guider flyttas upp till en position som placerar routern lite intill och bara överlappar det sista snittet. Släden skjuts sedan över längden på brädan igen för att göra nästa cut; denna sekvens upprepas tills hela styrelsen ytan har bearbetats. Djupet till vilket router skär är justerbar, vilket därigenom tillåter mycket fin styrning av den mängd material som avlägsnas med varje passage. Denna typ av hyvel är i allmänhet bättre lämpade att skära de plana ytorna av brädor snarare än kantarbetet.