Vilka typer av Surrogacy?

June 19

Medan alla surrogat arrangemang involverar en kvinna som bär en baby för en annan person eller par, det finns två grundläggande typer av surrogat. Den första är traditionella surrogatmoderskap. Med denna typ av arrangemang, är en kvinna insemineras med sperma av antingen avsedda fadern eller en spermadonator. Barnet hon blir gravid med och så småningom levererar är genetiskt hennes eget barn, som hennes egen ägget befruktas som en del av processen.

Traditionell surrogat används typiskt när en enda hetero- eller homosexuella män önskar ha ett barn och inte har en lämplig kvinnlig partner för att bära barnet. Det är också anställd när en kvinna vill ha en bebis och hennes ägg är olämpliga av någon anledning. Till exempel, om en kvinnas ägg är inte lönsamt eller hon har en ärftlig genetisk sjukdom som kunde sätta hennes biologiska barn i riskzonen, kan hon välja att ingå avtal med en traditionell surrogat istället.

Graviditetssurrogatmödrar är den vanligaste av de två typerna av surrogat. Med denna typ av arrangemang, är en surrogatmamma impregnerad med ägget i en annan kvinna; ägget befruktas av spermier från den avsedda fadern eller en givare före implantation, via en process som kallas provrörsbefruktning. I ett sådant fall är surrogatmamma inte genetiskt kopplade på något sätt för det ofödda barnet. För denna typ av surrogatmödrar kan surrogatmamma vara skyldig att ta fertilitetsbehandling för att säkerställa en framgångsrik impregnering.

Förutom de två grundläggande typer av surrogatmoderskap är dessa arrangemang ofta kategoris beroende på om betalning byts ut eller ej. För kommersiella typer av surrogatmödrar är surrogatmamma normalt betalat en avgift för att kompensera henne för hennes medverkan. Denna avgift kommer att omfatta inte bara hennes sjukvårdskostnader och andra kostnader i samband med graviditeten, inklusive resor, men också en summa för hennes tid och ansträngning. I vissa fall kan surrogatmoderskap avgifter uppgå till tusentals dollar i ersättning.

Den andra monetära kategorisering för surrogatmödrar är altruistiska arrangemanget. Med denna typ av arrangemang, instämmer surrogatmamma för att bli gravid med och leverera barnet av en annan person eller par utan någon ekonomisk ersättning. Men i det här fallet, kan hon ändå få ersättning för sjukvård och annan graviditetsrelaterade kostnader. Skillnaden här är att hon kommer att erhålla betalning utöver de saker som är relaterade till graviditeten.

På vissa ställen i världen, är kommersiellt surrogatmoderskap olagligt. I andra är graviditetsdiabetes surrogatmoderskap förbjuden. Men det finns ett antal länder som tillåter alla typer av surrogatmoderskap. I Förenta Staterna, till exempel, det finns många stater som tillåter alla typer av surrogatmödrar, men platser som Washington och New York förbjuda handelstyp.

  • En surrogatmamma är en kvinna som bär ett barn till term för ett par hon inte är en del av.
  • Kommersiella surrogat vanligtvis betalat en avgift för att bära barn till barnlösa par.
  • Par som har fertilitetsproblem kan besluta att anlita en surrogatmamma.
  • Traditionell surrogatmoderskap tenderar att involvera en enda homosexuell man eller ett homosexuellt par som vill ha ett barn.