Vad Är Vulva?

September 17

Vulva är de yttre könsorganen av människo kvinnliga. Den innehåller venus pubis, klitoris, labia majora och minora, den vulval vestibul, vestibulära lökar och körtlar, öppningen av urinröret, mödomshinnan och vaginalöppningen. Det inkluderar inte de inre kvinnliga könsorgan i slidan, livmoder, äggstockar och äggledare.

Den översta struktur vulvan är venus pubis, en liten kulle av fettvävnad som täcker blygdbenet. Hos vuxna kvinnor, är det oftast täckt med könshår. Öppningarna i urinröret och slidan, eller förlossningskanalen, finns i vulval vestibulen, som är täckt och skyddad av två uppsättningar av köttiga läppar, den tunna inre inre blygdläpparna och de tjocka yttre blygdläpparna. Öppnandet av urinröret är överlägsen den hos slidan. Urinröret är röret genom vilket urinen lämnar kroppen från urinblåsan och slidan är den struktur som används för samlag, menstruation, och barnafödande.

Klitoris ligger på framsidan av vulva, där de inre blygdläpparna möts. Den synliga delen av klitoris kallas klitoralkörteln, och det täcks av klitoris, som är analog med förhuden hos hanar. Klitoris innehåller många nervändar och är därför mycket känslig. Det blir upprätt när sexuellt stimulerad.

Öppnandet av slidan ibland täckt med ett tunt membran som kallas hymen, som traditionellt har vidtagit för att vara ett tecken på oskuld. Men det finns många sätt som en flicka eller kvinnans mödomshinna kan brytas medan hon fortfarande är oskuld, och storleken och tjockleken av mödomshinnan varierar kraftigt mellan individer, så att närvaron eller frånvaron av en mödomshinna inte tillförlitligt ange om en är oskuld. Hos vissa kvinnor är mödomshinnan så tjock att den måste avlägsnas kirurgiskt för att möjliggöra för normal menstruation eller samlag.

Vulva levereras med några olika uppsättningar av körtlar, organ som utsöndrar vätska. Blygdläpparna innehåller talgkörtlar, som utsöndrar en oljig, smörj substans som kallas talg. Talgkörtlar finns också över hela huden, förutom på handflator och fotsulor. De två uppsättningarna körtlar unika för vulva är Bartholins körtlar, eller de större vestibulära körtlar och Skene körtlar, eller de mindre vestibulära körtlar.

Bartholins körtlar ligger precis nedanför slidöppningen på vardera sidan, en på höger och en till vänster. De utsöndrar slem, oftast när en kvinna är upphetsad, för att smörja slidöppningen att lindra samlag. Skene körtlar ligger precis ovanför slidan på vardera sidan, nära urinrörsmynningen. Skene körtlar är inte helt klarlagda, men är teoretiserade att vara orsaken till den kontroversiella kvinnlig ejakulation, där vätska drivs ut från antingen urinröret, Skene körtlar, eller både under en kvinnas orgasm.

  • Den översta struktur vulvan är venus pubis, en liten kulle av fettvävnad som täcker blygdbenet.
  • Slidan är den struktur som används för förlossning.
  • Hos vissa kvinnor är mödomshinnan så tjock att den kräver kirurgiskt avlägsnande för att möjliggöra normal menstruation.
  • Vulva innehåller de delar av de kvinnliga könsorganen som finns på ytan av kroppen, till exempel klitoris.