Vad är Spalted?

July 19

Spalted trä färgas av svampen lever i strukturen. Färgn ger träet ett unikt utseende och ökar dess värde. Medan svampen kommer också skada träet, kan åtgärder vidtas av den woodworker att minimera dess inverkan på strukturen. Spalted trä är vanligen används för konstnärliga träbitar, såsom dekorativa skålar eller statyer. Även om de flesta sorter av Spalted trä är säkra för mänsklig interaktion, gör deras försvagade tillstånd och potentiell hälsorisk typiskt dem olämpliga för vissa ändamål.

I allmänhet är användbart Spalted trä bara finns i lövträd, som lönn, ek och strand. Barrträd, såsom tall, har en gemensam svamp som kallas mörk ringröta. Denna svamp förstör snabbt träet, vilket gör den obrukbar för träbearbetning.

Spalting allmänhet uppdelad i tre områden: pigmente, vit röta och zon linjer. Varje Spalted trä kan bara ha en eller alla tre. Mångfalden av svamp som växte i trädet i kombination med de villkor som orsakade svampen att växa inflytande det slutliga utseendet.

Pigmentförändringar är ändringar i färg som genomsyrar splintved av ett träd. Splintveden är den mer porös yttre området av trädet i mellan barken och kärnved. De svampar som orsakar denna förändring är i allmänhet mycket mörk till färgen, ofta en djupblå. Medan pigmentförändringar i ett träd inte accelerera trä förfall, gör de träet mer porösa, vilket gör det mer känsliga för skador.

Vit röta är lövträ form av brunröta. Detta skapar områden inne i träet som visas blekt; långa, tunna, ovala regioner som har liten eller ingen trä färg. Denna effekt uppstår när svampen i skogen äter den del av träet cell som innehåller de utmärkande bruna färgsättningar. Svamparna som utgör vitröta kommer så småningom förstöra trä, så åtgärder måste vidtas för att döda svampen och försegla det område. Den barrved brunröta fungerar på samma sätt som vit röta, bara snabbare och utan den unikt mönster.

Zon linjer är mörka linjer som går genom skogen. Dessa linjer bildar ofta en äggformad form eftersom de markerar kanten av en specifik fungusâ € s påverkan på träet. Som en svamp expanderar, om den känner igen närvaron av andra svampar i trä, kommer det att uppföra en barriär för att skydda området. Detta skapar en mörk linje av icke-permeabelt material inuti träet. Medan zonlinje sig är ofarlig för veden, svampar som gör det kanske inte.