Vad är Steam Bock?

October 24

Ånga böjning är processen med att använda ånga på trä för att göra den mer flexibel. Veden kan därefter böjas runt en form, som kommer att ge den önskade formen. Steam böjning är en vanlig metod som används i träbearbetning, och används ofta inom områden som varvsindustrin, möbelsnickeri och musikinstrument konstruktion.

Vetenskapen bakom ånga böjning är att värmen mjukar träets hemicellulosa, som är polymerer som finns i den. Eftersom dessa hemicellulosa har hartsliknande egenskaper, när de mjuka, kan träbiten böjas. Några av de mer vanliga träslag som används i ång böjning inkluderar ek, ask, mahogny och valnöt. I allmänhet hårda träslag tendera att böja lättare än mjuka träslag.

En ånglåda kan användas för ånga böjning. Detta är en särskilt utformad behållare, i vilken träet är placerad, för att uppnå maximalt resultat. Storleken på ånglådor kan variera beroende på vilken typ av trä som skall användas. Många gånger, är trä indränkt i en vattenlösning före tillsats till ånglådan. Detta gör träet fuktigare, och när värmen i ånglådan drar denna ut fukt, blir den mer flexibel.

Ånglådor brukar inte lufttät. Steam kommer in i lådan genom en ände, och på den andra änden, är ett litet hål borrat så att övertrycket kan fly. Den tid en träbit placeras i ånglådan varierar generellt i enlighet med dess storlek och typ. En allmän regel är emellertid är att veden måste ångas vid ett förhållande av en timme för varje tum (2,54 cm) av virkestjockleken.

Efter det att virket har kokt, är det i allmänhet avlägsnas från ånglådan och placeras i en jigg-enhetstyp. Detta fixar veden på plats, så att den kan böjas i önskad riktning. Formar kan även användas för att ge träet en särskild form, och används ofta när samma form måste göras många gånger. Ibland är det nödvändigt att böja träet så snabbt som möjligt när den tas bort från ånglådan, eftersom ångan-inducerad flexibilitet träet kan försvinna som träet blir torr.

Steam böjning har en lång tradition i historien om träbearbetning. Man tror att vikingarna var först med att använda denna metod. Ånga böjning var en idealisk teknik för att producera den böjda trä som behövs för deras båt konstruktion.