Vad är Örtte?

October 21

Örtte är en allmän term som används för någon dryck gjord av stöpning blommor, rötter, blad och bark från andra än Camellia sinensis, te anläggningen växter. Ibland är örtteer kallad tisanes, särskilt när de har uppfattat medicinska värde. Många kulturer göra egna speciella sorter av örtte, och ett brett sortiment av örtteer finns i de flesta marknader och naturliga mataffärer. Det är också möjligt att göra egna blandningar örtteer, om du är bekant med botaniska ingredienser.

När Camellia sinensis blandas med örter och blommor, är det fortfarande kallas "te", eftersom det primära ingrediensen är tebladen. Många klassiska blandningar av te inkluderar blommor eller botaniska ingredienser såsom apelsin, bergamott, lavendel, jasmin, eller rostat ris. Koffeinet nivå och smak av äkta te kan förändras genom olika hantering och härdningsteknik för teblad, vilket leder till ett brett sortiment av te inklusive grön, vit och svart.

När ett örtte görs, är sann te ingår inte i ingredienserna, och ingredienserna kan kombineras i en blandning som är riktad till att skapa en viss smak eller medicinsk effekt. Örtte kan vara lugnande och avslappnande, energigivande, eller lugnande, och de kan riktas till hudåkommor, magbesvär, andningssvårigheter, förkylningssymptom, och många andra medicinska frågor. I vissa kulturer är örtte en viktig del av medicinsk praxis. Många tycker örtte som ett alternativ till vanligt te, eftersom det är koffein gratis och det brukar inte ha de tanniner som gör verklig te bitter.

Några vanliga ingredienser i örtte inkluderar citron, mynta, kamomill, lavendel, apelsin, fänkål, hibiskus, rosor, nypon, jasmin, lakrits, nässlor, rosmarin, vetiver, vänderot, vide, citrus blommar, timjan och horehound. Regionala "teer" som kompis och rooibos är också tekniskt örtte, eftersom de är gjorda med andra än Camellia sinensis växter. Eftersom örtte är vanligtvis låg i tanniner, kan den vara genomsyrad under längre tidsperioder för att göra en intensiv, stark infusion.

Det finns ett antal sätt att förbereda örtte. När ingredienser som rötter och bark används, är det te ofta kokt på stovetop i en tung kastrull för att frigöra den maximala mängden smak. När torkade blommor och blad blandas för att göra ett örtte, kan te bryggas genom att hälla kokande eller nästan kokande vatten över ingredienserna och sedan stöp dem. Vissa kockar gör också solen te, genom att placera ett stort glas kastrull med vatten och ingredienser i solen och låta den långsamt brant under loppet av en solig dag.

  • Mint används ofta för att smak örtte.
  • Jasmine är ett populärt komplement till örtteer.
  • Hibiscus är en vanlig ingrediens i örtte.
  • Örtte kallas ofta tisanes när de har uppfattat medicinskt värde.
  • Valeriana rot är en vanlig ingrediens i örtte.
  • De flesta örtteer är mycket låga i tannin, en bitter smak organisk substans.
  • Rosor och nypon är vanliga ingredienser i örtte.
  • Organiska trädgårdsmästare som odlar sina egna örter för te kan vara säker på att de är fri från bekämpningsmedel.