Vad är rotselleri?

January 14

Rotselleri, även kallad rotselleri, är en ätlig rotfrukt i selleri familjen. De stjälkar och blad liknar starkt selleri, även om de inte är mycket bra att äta. Roten i sig är en knölig knöl av unprepossessing utseende, även om det packar en utmärkt smak och används i hela europeisk mat, speciellt i Frankrike. Rotselleri börjar bli populär i USA, med fler kockar upptäcka dess otaliga användningsområden.

I utseende, liknar rotselleri en deformerade rova. Det är brunt och knottrig, och den bruna ytter hud ska tvättas och skalas innan tillagning. Roten sätter ut skott och blad som ser ut som selleri, men eftersom anläggningen har fötts för att fokusera sin växande energi på roten, dessa stjälkar brukar inte vara ätbara. Vid tiden för rotselleri skördas, stjälkarna är fortfarande ganska liten, men ändå mycket träig grund av sin ålder. De bör trimmas och kasseras.

När plocka ut rotselleri att äta, bör kockar leta efter fasta knölar utan köttiga fläckar eller missfärgningar. Mindre rötter kommer att smaka bättre, medan större rötter är woodier och mer lämpade för stekning eller lång stewing. I smaken liknar roten en koncentrerad version av selleri, med en kryddig antydan persilja. Rotselleri kan användas i alla recept som kräver selleri, och en mängd andra också. Det kan lagras i kylskåpet i en brun papperspåse med stjälkar trimmas för cirka en vecka före användning.

Rotselleri är superb rostade, läggs till gratänger eller läggas till soppor och grytor. Det kan också ätas rå i tunna skivor på sallader och aptitretare, och det tillför en kryddig crunch. Om kockar kan få roten under sommaren, det gör en stor kylda sommarsoppa puré. Vissa kockar mosa även rostade vinter rotfrukter tillsammans i en uppdaterad version av potatismos med mer smak och zest.

Ungefär som selleri, dess nära kusin, växande rotselleri börjar med start plantor ungefär två månader före den sista förväntade frost. Trädgårdsmästare kan transplantera plantorna till en solig, något sur område av trädgården i kompost rik jord, plantera tje, 6 till 8 inches (15 till 20 centimeter) från varandra. Rötterna bör hållas täckt som växten växer, och matar rötterna bör regelbundet beskäras. Roten är klar för skörd när det är ungefär baseboll storlek. Det tar ca 200 dagar att mogna.

  • Rotselleri.
  • Selleri stjälken kommer från Sames växtarter som rotselleri.
  • Rotselleri bör förvaras i en papperspåse i kylskåp.
  • Selleri rot kan ätas rå som en del av en sallad.