Vad är Onyx?

January 21

Onyx är en halvfull form av kalcedon som har omväxlande raka band av färg, oftast brunt, rött, vitt och svart. Kalcedon är gruppnamnet för en stor familj av stenar, som alla bildar från kiseldioxid, även känd som kvarts. För att klassas som kalcedon, måste en sten vara mjölkaktig och genomskinliga med öppna, ofta med lager eller band av färg. Färgen på onyx, som med andra former av kalcedon, skapas genom föroreningar som sippra in i berget som den bildar.

Den mest klassiska färgkombination för onyx har röda eller bruna band omväxlande med vita. Denna form kallas ibland också sardisk, eftersom de röda banden liknar SARD, en annan typ av kalcedon. Mer sällan, kommer svarta band blandas i, eller onyx kommer i första hand svart. Svart onyx är mycket uppskattad för användning i smycken och prydnadsföremål. Andra färger kan även hittas, även om de är mindre vanliga.

Tyvärr, är färgen på onyx ofta skapas genom kemisk behandling och värme. Det kan vara svårt att säga huruvida en sten har färgats eller värmebehandlade, eftersom återförsäljarna inte är skyldiga att lämna ut denna. I fallet med en onyx som har passerat genom flera händer, kan dealern inte vet om stenen är naturlig eller inte. Även färgade färger inte ska blekna eller snedvrider, en del människor föredrar tanken att deras smycken är tillverkad av naturliga stenar i sina sanna färger, snarare än konstgjord väg förbättrade sådana.

Ett antal nedskärningar används för att visa upp onyx i smycken. Vanligtvis en cabochon eller andra stora, rundade snitt kommer att göras för att visa upp de band av färg i stenen. En hög polska uppnås genom berg tumling, och stenen är ofta i en djup, stark inställning som ytterligare kommer att förstärka den naturliga skönheten i sten. Sardonyx särskilt används också för att producera skärmdelar, eftersom de jämna band av färg lämpar sig väl för de klassiska tvåfärgade sniderier.

Att ta hand om onyx, bör människor se till att inte stöta eller rap sina smycken, eftersom det kan leda till att stenen spricker. Onyx är någorlunda härdig, men exponering för starkt solljus och starka kemikalier förmodligen bör undvikas. Om onyx ligger i en metall, bör inställningen kontrolleras regelbundet för att säkerställa att det inte är löst. Onyx pärlor kan dra nytta av periodisk rengöring och polering för att avlägsna sot och bör vidtas för att en juvelerare för rengöring.