Vem är Willa Cather?

November 9

Willa Cather, född Wilella Sibert Cather den 7 december 1873 är mest känd för sina skildringar av amerikanskt liv och hennes pastorala romaner. Med sådana publikationer som Alexanderâ € s Bridge, O Pioneers!, My Antonia, och döden kommer för ärkebiskopen, Cather presenterade inte bara en rad amerikanska erfarenheter, men en framstående litterär röst.

Barnet som skulle bli denna berömda författare föddes på en liten gård i Black Creek Valley, Virginia, där hennes familj hade bott i sex generationer. Även Willa var det första barnet, föräldrarna Charles Fectigue Cather och Mary Virginia Boak skulle lägga ytterligare sex ungdomar till deras avkommor. År 1883, familjen flyttade till Red Cloud, Nebraska, som senare skulle bli känd genom Catherâ € s romaner.

Willa Cather gick på University of Nebraska där hon började sin författarkarriär som en vanlig bidragsgivare till Nebraska State Journal. Efter examen från college, Cather flyttade till Pittsburgh där hon undervisat i engelska på en high school och arbetade hemma Monthly. Hennes berömda novell Paulus Case bygger på en orolig ung man som tillbringar större delen av sin tid fantiserar om att leva ett förgyllt livet. När, några år senare 1906, fick hon ett erbjudande om arbete på McClureâ € s Magazine, flyttade Willa Cather till New York där hon skulle tillbringa större delen av sitt vuxna liv. År 1908 blev hon befordrad till chefredaktör för tidskriften.

Det var McClureâ € s som publiceras Willa Catherâ € s första roman, Alexanderâ € s Bridge, i serieform. Det är allmänt accepterat av forskare med authorâ € s arbete som Willa Cather var mycket influerad av Henry James i början av sin karriär. Hennes första roman ses som en direkt ättling från James. Samtidigt lever i New York, men träffade Willa Cather författaren Sarah Orne Jewett, som rådde henne att lita mindre på James och mer på hennes amerikanska erfarenheter. Det var de romaner som är födda i prärien som vann Willa Cather kritik. År 1923 vann hon Pulitzerpriset för sin pastorala roman En av Ours, som publicerades förra året.

Även Willa Cather avled den 24 april 1947 är hennes arbete och personen fortfarande vördade idag. År 1973, USA Postal Service firade henne med ett frimärke. Tretton år senare, 1986, var hon officiellt invald i National Cowgirl Museum och Hall of Fame. Feminister och litteratur akademiker har spekulerat på Cather sexuella läggning. Även om det är känt att hon var följet av operasångerskan Olive Fremstad, Willa Cather var en mycket privat personen och förstörde många personliga brev och dokument som kan ha ytterligare belysa hennes personliga liv.

  • År 1883 flyttade Cather familjen till Red Cloud, Nebraska, som senare skulle bli känd genom Willaâ € s romaner.