Vilken typ av fisk ska jag köpa för min Aquarium?

November 11

Fisk, liksom människor, kommer från specifika miljöer inom sina akvatiska livsmiljöer. I havet, rev är en livsmiljö medan berggrottor är en annan. I sötvatten, vattnet i sig varierar kraftigt, tillsammans med undervattensterräng. Den stora Rift sjöarna i Afrika är kända för sina extremt basiskt, hårt vatten och stenig miljö, medan Amazonfloden har surt, mjukt vatten fylld med överfulla vegetation från sina jungled banker. Dessa helt olika miljöer är värd för specifika fiskarter som har utvecklats och anpassats till sin omgivning.

Därför, vilken typ av fisk att köpa beror på vilken typ av miljö du har skapat i ditt akvarium. Om din tank är redan etablerad och du funderar på att lägga en fisk, väljer de vars ursprungliga miljö matchar din tank miljö; en som inte kommer att få för stor för din strumpa kapacitet; och arter som kommer att klara sig bra med dina andra fiskar. Var medveten om att olika arter upptar olika nivåer av vatten. Om du redan har bottenlevande gillar havskatt, kanske du vill ha en topp dweller eller mid-level dweller istället. Arter har även specifika temperament, aggressiva eller fredliga, och är antingen nattlig eller dygns.

Lyckligtvis finns det många sätt att ta reda på allt du behöver veta om någon fisk du kanske överväga. Bortsett från olika atlaser finns det många online-databaser. Vare checkar nätet eller i tryck, se till att korsreferenser information om eventuella särskilda arter med minst 3 orelaterade källor, och det är bäst att inte använda återförsäljare som källa. De använder ofta statistik som är alltför förlåtande och felaktiga, särskilt när det gäller hur stor en fisk kommer att växa. Istället de ofta räkna med fisk dör innan någonsin når mogna längder. Därför, akta er för tankbuster arter.

Fisk är ofta som att kunna anpassa sig till ett brett spektrum av pH. I sanning, de flesta inte gör bra utanför pH av deras infödda vatten. Neon tetror är ett perfekt exempel. Denna färgglada, fridsötvattens skolgång fisk med sin distinkta neon-blå och röd rand vanligen noterades som att kunna anpassa sig till ett pH mellan surt till alkaliskt. Men neontetror hålls i alkaliskt vatten lever en genomsnittlig livslängd på 1-3 år. I deras infödda Amazon miljö där vattnet är mjukt och surt de lever i genomsnitt 20 år.

Om du ännu inte har ett akvarium, överväga om du är mer intresserad av att hålla en viss typ av fisk, eller för att skapa en viss typ av akvarium miljö. Om det är en art du är intresserad av, sedan forskning det först så att du kan skapa dess infödda livsmiljö framgångsrikt. För tank kompisar, leta efter andra arter från samma miljö som kommer att vara kompatibel på alla de sätt som tidigare nämnts.

Om det är en viss typ av vattenmiljön du vill skapa och sedan leta efter arter infödda till den miljön. Till exempel är en tungt planterade färskvattentank besläktad med en sur Amazonian, mjukt vatten miljö perfekt för fredfiskstim som neontetror eller det vackra diskus. Angelfish eller gouramis kommer också att göra bra, liksom eventuella syraälskande arter. Kom bara ihåg att stora fiskar äter små, så om du ska ha neontetror eller andra små fiskar, undvika stora arter som havsängel.

Omvänt, om du gillar skarp blick för en sötvatten sand och sten akvarium, detta liknar en Rift Lake miljö som har mycket hårt vatten och ett alkaliskt pH. Aggressiva ciklid fisk kommer att göra bra i denna miljö.

Innan beslut fattas om en specifik sötvattensmiljö, dock överväga vilken typ av ditt kranvatten. Om du har svårt, kommer alkaliskt vatten som de flesta människor, upprätthålla ett mjukt vatten miljö vara en hel del arbete och dyrare. Om du behöver för att göra ditt vatten hårdare, det är inte så problematiskt. Men det är lättast av allt att hålla arter vars naturliga vatten nära matcha hårdhet och pH-värdet i ditt eget kranen.

När du tar en fisk hem, se till att du vet i förväg vad dess behov är och att du kan ta det under hela sitt liv. Undvik att gå ner i gången på lokala djuraffären säger, "Jag tar en av dem, tre av dem, och att lång gömmer sig bakom träet." Planera befolkningen i din tank kunnigt och du kommer aldrig att bli ledsen.

Fisk kan leva i över ett decennium. Investeringen är lång, men fylld med belöning. Var snäll mot din fisk och de kommer att vara bra för dig, ge dig år av glädje!

  • Tänk på din kranvatten när beslut fattas om fisk för ett akvarium.
  • Om du ännu inte har ett akvarium, överväga om du är mer intresserad av att hålla en viss typ av fisk eller för att skapa en viss typ av akvarium miljö.
  • Akvarier som är för små eller trångt kan orsaka stress för fisken de innehar.