Vad är graviditetsdiabetes?

November 15

Graviditetsdiabetes är ett tillstånd som upplevs av gravida kvinnor som utvecklar högt blodsocker, eller glukos, nivåer. Det är oftast diagnostiseras senast den 28 veckan. Nästan fyra procent av gravida kvinnor diagnosen graviditetsdiabetes, vilket motsvarar cirka 135.000 kvinnor i USA varje år.

Graviditetsdiabetes uppstår när en womanâ € s gravida kroppen inte kan producera och använda det insulin som behövs för graviditet korrekt. Som ett resultat, de oanvända glukos ökar och föreningar i blodet och resulterar i hyperglykemi. Även om den exakta orsaken till graviditetsdiabetes inte är känd, kan det ha något att göra med det faktum att normala graviditetshormoner från moderkakan blockerar processen insulin går igenom i modern, vilket resulterar i insulinresistens. Eftersom graviditetsdiabetes utvecklas senare i en graviditet, oftast det påverkar inte barnet i fråga om fosterskador.

Om tillståndet behandlas felaktigt, kan barnet att sluta med höga nivåer av glukos i hans eller hennes blod. Barnet, i sin tur, kannor ut extra insulin från bukspottkörteln att motverka den höga glukos. Den extra energin barnet blir som ett resultat av överproduktion av insulin resulterar i lagrat fett. Som ett resultat, barn till mödrar med graviditetsdiabetes tenderar att ha högre födelsevikt. Graviditetsdiabetes kan leda till en ökad risk för skador på barnet under förlossningen, andningsproblem, fetma och utveckling av typ 2-diabetes senare i livet.

Behandling av graviditetsdiabetes ingår sänka blodsockernivåerna genom strikt diet och motion. Konstant glukosmätning, och eventuellt injektioner av insulin, kan också förskrivas. Lyckligtvis graviditetsdiabetes löser sig oftast med leverans. Men chansen att två av tre kvinnor med graviditetsdiabetes kommer att utveckla sjukdomen med efterföljande graviditeter.

Riskfaktorer för att utveckla graviditetsdiabetes är obesitas, tidigare historia av diabetes, diabetes i släkten, ålder över 30, högt blodtryck och täta urinvägsinfektioner. Kvinnor som har haft stora bebisar, dödfödsel, missfall eller missbildningar i tidigare graviditeter löper också en större risk att utveckla sjukdomen.

Med någon typ av diabetes, är förebyggande nyckeln. En kvinna i hopp om att bli gravid bör vara inom 20% av hennes ideal kroppsvikt, äta en hälsosam kost och motion på regelbunden basis. En hälsosam livsstil ökar en kvinnas möjligheter att njuta av en hälsosam, komplikation graviditet.

  • Graviditetsdiabetes bestäms genom provning blod.
  • Graviditetsdiabetes drabbar cirka 4 procent av alla gravida kvinnor.
  • Kvinnor med graviditetsdiabetes behöver titta på deras sockerintag.