Vad är ett krig Canoe?

June 8

Ett krig kanot är en kanot som har utformats för användning i krig. Krigs kanoter kan användas i aktiva militära åtaganden, eller vid högtidliga tillfällen där en styrke önskas. Kanoter i allmänhet kännetecknas av att vara smala, långa båtar som traditionellt drivs med hand paddling, och de har använts av många mänskliga samhällen i tusentals år. De krigskanot delar många egenskaper med den grundläggande kanot designen, med en bit av en militär twist som är utformad så att den kommer att klara sig bra i marina uppdrag.

En av de mest anmärkningsvärda stilar krigs kanot är waka Taua eller waka, kriget kanot används av Maori folket. Dessa kanoter är utformade för att rymma stora skaror av upp till 70 krigare, och de inkluderar utsmyckade carving och ceremoniella enheter. Många mycket vackra exempel på krigskanoter från Maori kulturen kan ses på displayen, och ibland är de förs ut på kulturevenemang i ceremoniella processioner.

Indianer utnyttjas även kanoter i krig, allt från små, lätta kanoter för snabba räder till stora, ceremoniella kanoter rikligt dekorerade för konferenser och andra evenemang. Som en attack hantverk, är en kanot faktiskt ganska väl utformad, eftersom det kan vara lätt att manövrera med en skicklig besättning, och det kan vara extremt snabb med mycket paddlare som arbetar tillsammans för att driva kanoten. Native American krigskanoter ibland ses vid ceremoniella evenemang av grupper med en tradition av kanot byggnad.

Termen "kriget kanoten" används också för att hänvisa till en racing händelse. Inte alla nationer erkänner det som en kategori, med krig kanot som oftast ses i Kanada, och ibland kallas kanadensare. Deltagarna i denna händelse arbeta med stora, flatbottnade kanoter och en stor besättning som kan uppnå mycket höga hastigheter. Folk får tävla i krigskanothändelser, och de kan också delta i regattor och andra högtidliga tillfällen, särskilt om det finns en önskan att hedra infödda arv, i vilket fall ceremoniella kanoter kan användas.

Flera kanottillverkare producerar krigs kanoter som kan användas i konkurrens och andra evenemang. Det är också möjligt att bygga ett; planer finns på Internet, och i samhällen med en historia av kanot göra, kan en skicklig båtbyggare vara villiga att arbeta med en lärling som är intresserad av att lära. För människor som är intresserade av att bevara traditionella arvet, kan interning vara en mycket värdefull erfarenhet.

  • Olika indiangrupper, särskilt i östra Nordamerika, som används kanoter för både handel och krigföring.