Vilka problem påverkar Elbow Senor?

June 14

Vinkel senor är viktiga för att tillhandahålla styrka, flexibilitet och stabilitet vid armbågsleden. Många problem kan påverka armbågsskydd senor, och orsakas ofta av direkt skada eller överanvändning. De flesta fall är milda och kan behandlas hemma med vila och is, men svår senskada kan kräva sjukgymnastik eller operation för att rätta till problem. De vanligaste problemen att påverka armbåge senor är tennisarmbåge, golfarmbåge, och olyckor där senor sträcks eller trasiga.

Det finns flera senor som möts vid armbågsleden, däribland två stora sådana som påverkas i de flesta armbåge skador. Den laterala epicondyle senan fäster underarm muskler utsidan av leden, och mediala epicondyle senor anbringar musklerna på insidan av skarven. Senorna arbetar tillsammans för att låta fingrarna att böja, räta och greppa.

Det vanligaste problemet med sido senor epicondyle armbågsskydd är en överanvändning skada kallas tennisarmbåge. Förutsägbart, är det en vanlig åkomma för tennisspelare, men den som upprepade gånger lyfter, rätar och böjer hans eller hennes arm när du arbetar eller spelar sport kan uppleva skadan. Tennisarmbåge är en form av tendinit där smärta, svullnad och inflammation är närvarande på utsidan av armbågen. Skadan resulterar ofta i smärta som strålar ned till handleden och svaghet i underarmen. Det kan vara svårt att förstå och hålla även lätta föremål, till exempel en tennisracket, en fotboll, eller en dryckesbägare.

En liknande form av tendinit kallas golfarmbåge kan påverka den mediala epicondyle senan på innerarmen. Det är vanligt hos personer som måste ofta böja sina handleder och knyter sina fingrar, som golfare, målare och byggnadsarbetare. Symptomen är smärta och svullnad i inner armbågen, svaghet i fingrarna, och ibland domningar som strålar ner i armen.

Många andra problem kan påverka armbågsskydd senor. En direkt skada på armbågsleden kan orsaka inflammation, vävnadsskada, eller till och med riva en sena. En person som landar på hans eller hennes armbåge efter ett fall eller oavsiktligt förlänger leden förbi sin normala rörelseomfång kan drabbas av en sådan skada. Smärta är oftast omedelbar och allvarlig, och kan avsevärt försämra rörelse och styrka.

De flesta armbåge senproblem kan lindras genom att vila och isbildning fogen. En individ bör undvika ansträngande aktiviteter tills smärta och svullnad avtar, vilket kan ta allt från några dagar till en månad eller längre. Om smärtan är svår eller inte går bort med behandling i hemmet, bör en person söka professionell medicinsk rådgivning vid en akutmottagning eller läkarmottagning. En läkare kan undersöka leden och ta röntgenbilder för att fastställa omfattningen av vävnadsskada. Han eller hon kan ordinera smärtstillande medel, ordna fysisk rehabilitering terapi, eller föreslå kirurgi för att reparera eller ersätta trasiga senor.

  • Vinkel senor ge styrka, flexibilitet och stabilitet vid armbågsleden.
  • Tennisarmbåge är en vanlig skada, som namnet antyder, tennisspelare.
  • Röntgen av armbågen kan utföras för att fastställa omfattningen av vävnadsskada.
  • De olika problem som påverkar armbåge senor är vanligtvis förknippas med skada eller överanvändning.
  • En golfsving som placerar otillbörliga påtryckningar på den mediala epikondylen området kan leda golferâ € s armbåge.