Vad är Timballo?

September 19

Timballo är en italiensk maträtt som väsentligen är en aromatiska gryta gjord på ett sådant sätt att det yttre av gryta härdar, så att den kan vara unmolded och tjänstgjorde som om det vore en kaka. Det finns många varianter i hela Italien, men många använder antingen pasta eller ris som bas tillsammans med ost, ägg och grädde eller en bechamel sås. Någon annan typ av ingrediens - korv, aubergine, mer ost eller köttfärs, till exempel - kan också användas. I vissa områden i Italien, är en timballo beredd med breda skivor av färsk pasta eller tunna crepes som är skiktad med tomatsås, ost och kött i en lasagne liknande preparat, trots skålen fortfarande blir gjuten som bakar. Några mycket genomarbetade och ibland mindre traditionella recept för timballo linda ingredienserna inuti ett tunt lager av konditorivaror.

En klassisk timballo gjord med pasta, kött, tomatsås, ost, ägg och en bechamel sås kan framställas i en av åtminstone två sätt. Ett av de enklaste sätten är att koka köttet med aromater såsom vitlök och lök innan kombinera det med resten av ingredienserna och blanda ihop allting ordentligt med pastasås och bechamelsås, införliva äggen nära slutet. Detta är en mycket enkel beredning som sedan kan hällas i en smord, djupbottnade bakplåt liknar en som skulle kunna användas för en söt kaka.

Ett andra sätt att framställa timballo är att göra skikten, med början med pasta på botten av bakformen. I allmänhet är de ingredienser skiktas på ett sätt så att bechamelsås och ägg, om ägg används, kan nå pasta och bidrar till att bilda den fasta skorpa som gör timballo en formad skål. Den pasta som används oftast är en kort form, såsom makaroner eller ziti, även recept använder ibland spagetti eller spån.

Vissa recept för timballo användning ris istället för pasta. Denna version kan göras genom att först förbereda riset i stil med risotto, långsamt låta riset att absorbera lager eller vatten tills den är genomkokt. Riset är försiktigt pressas in i botten och sidor av en djup ugnsform, bildar väggarna i grytan. En fyllning - kanske bestående av nötkött, lök och tomater - har framställts i en separat kruka, hälldes in i centrum av den packade ris och täckt med ost, mer ris eller konditorivaror.

Oavsett vilken metod som används, är den fyllda pan placeras i en ugn och kokas tills alla ingredienser har uppvärmda igenom och den yttre skorpa gryta har stelnat. När serveras, kan timballo vara unmolded som en kaka på ett serveringsfat. Beroende på ingredienserna och den slutliga konsistensen, kan skivor skäras från unmolded gryta eller en sked kan vara nödvändigt att gynna särskilt fuktiga fyllningar.

  • Behövs ost för att göra timballo.
  • Timballo kan framställas på ett antal sätt, men det är nästan alltid toppad med en bechamelsås.