Vad är prydnadsträd?

September 20

Prydnadsträd är träd som odlas främst för deras estetiska värde, snarare än för en viss produkt, såsom trä, frukt, eller nötter. Många kulturer över hela världen har en lång historia av att använda prydnadsträd i sin landskapsarkitektur, och det är vanligt att se prydnadsträd med i trädgårdar, längs enheter och i centrala stadsdelar för att lägga till färg och konsistens. De flesta trädgårdsbutiker säljer prydnadsträd, vanligtvis som ungfisk, eftersom unga träd är lätta att transportera, hantera och anläggning.

Valfritt antal funktioner på ett prydnadsträd är tilltalande. Några odlas för sina blad, som kan vara distinkt färgad eller formad, med människor som växer både vintergröna och lövfällande prydnadsträd. Andra odlas för pråliga skärmar av blommor, som kan lysa upp trädgården på våren. Färgglada bark, distinkta tillväxtmönster och ljusa frukt kan också vara funktioner i en prydnadsträd.

I vissa fall, prydnadsträd producerar frukt eller nötter, även om grödan brukar ses som sekundärt till estetik trädet. Det är också möjligt att finna icke-frukt versioner av träd som normalt producerar grödor, såsom prydnads körsbär och plommon, vilket kommer att blomma på våren, men inte som frukt. Många människor gillar att använda icke-fruktprydnads eftersom fallfrukt och nötter kan göra en stor röra, och hantera ett fruktträd så att den producerar en god skörd kan vara arbetskrävande.

Lövträd som lönnar kan producera fantastiska bladverk på hösten, medan crabapples, blommande hundkäx, redbud, och magnolia alla brast i blom på våren med fantastisk färg. Ginkgos, myrten, pilar, granar, palmer och tallar kan odlas för sina vackra bladverk och olika exotiska och tropiska träd kan användas som prydnadsväxter samt, i de regioner där dessa träd kommer att frodas.

När du väljer prydnadsträd för trädgården, några överväganden är viktiga. Den första frågan är rymden. I en liten trädgård, är ett träd tillräckligt ofta, som flera träd kan göra trädgården känner plottrigt och trångt. Om trädet planteras nära huset, kan slutlängd vara en sak att tänka på, eftersom du inte vill att prydnadsträd skuggning huset på vintern. Placering kan också vara kritisk, med några träd föredrar ljusa solen, medan andra föredrar mer skuggiga områden i trädgården. Kom ihåg att även om trädgården förändringar, trädet kommer inte, så det är viktigt att välja en plats som kommer att fungera för alltid.

  • Blommande träd odlas för sina vackra blommor.
  • Lövträd producerar fantastiska falla lövverk.
  • Crabapples är ett lövträd.