Vad är koprolali?

August 8

Koprolali är en neurologisk sjukdom som påverkar tal impulser och resulterar i okontrollerbar och ofrivillig användning av svordomar, nedsättande ord eller andra ord eller fraser som tenderar att anses stötande eller socialt oacceptabelt. Förutom den plötsliga utbrott av ord, kan det tal själv vara högre eller talas i en annan ton än normalt. Detta tillstånd tenderar att förknippas som ett symptom på Tourettes syndrom, en neurologisk sjukdom som orsakar tics eller okontrollerade rörelser. Mindre vanligt, kan denna ofrivilliga svära vara ett symptom på andra neurologiska funktionsnedsättningar.

Även koprolali ofta förknippas främst med en person ofrivilligt säga svär ord, kan det innebära användning av något ord som anses olämpligt för en social situation. Till exempel kan en person med villkoret ofrivilligt VRÄKA ut rasistiska uttalanden eller använda ord som kan anses vulgärt. Detta kan resultera i allvarlig förlägenhet eller social ångest för människor med sjukdomen. Förutom att tala ord högt, kan tillståndet också orsaka en person att mentalt upprepa olämpliga ord, vilket gör det svårt att koncentrera sig.

Koprolali tros vara resultatet av en typ av funktionsstörning i vissa signalsubstanser, som är kemikalier som hjärnan transporterar i hela kroppen. Signalsubstanser leverera meddelanden till olika delar av kroppen från hjärnan som utlöser rörelser eller andra åtgärder. Om något går fel med transport av signalsubstanser, kan det ge upphov till att felaktigt orsak impulser som hjärnan inte ville utlöses. Detta kan leda till okontrollerbara rörelser och tal. Det är inte slutgiltigt känt vad som orsakar en persons hjärna att ha dessa neurotransmittorer fel, men genetik tros vara en möjlig gärningsman.

Eftersom den exakta orsaken till koprolali inte är känd för säker, inte villkoret inte har en bevisad bot; Emellertid kan den behandlas för att minska förekomsten och svårighetsgraden av de okontrollerbara utbrott. En av de vanligaste typerna av möjliga behandlingsalternativ är användningen av botulinumtoxin, också mer allmänt kallas Botox, en typ av giftigt bakterie som kan injiceras nära stämbanden. BOTOX förlamar tillfälligt musklerna nära injektionsområdet och kan orsaka vokala utbrott att vara tystare, men inte generellt minska deras prevalens. Vissa människor kan finna en ökad frekvens i okontrollerbar tal när de upplever höga nivåer av stress; Därför kan vissa patienter tycker att arbeta med en terapeut för att lära Stress Reduction övningar hjälper minska allvarligt tillståndet.