Vilka är för- och nackdelarna med att använda en Vintage Decanter?

September 9

Antikvitetsälskare kan fortfarande hitta användningsområden för en vintage karaff idag. Alkohol och vin karaffer, cruets gjorda för olja och vinäger, och prylar som marinerade hjul nuvarande mat och dryck i en mer attraktiv servering behållare. Gamla glas och keramik är i allmänhet säkra, men vissa kan ha problem med bly eller radioaktiva glasyrer. Samlare bör ta tid att lära sig mer om tillverkare och material innan du använder en vintage karaff.

Vin dekanterare används för att separat sediment från vinet genom att låta den sätta sig och sedan hälla vinet i kärlet, lämnande sedimentet bakom. En vintage karaff kan ha en kork som kan försämras med tiden eller vara trasig. Dessa kan hittas på nätet helt enkelt, men kan inte matcha den ursprungliga pjäs. En ny propp kan ge kannan ett annorlunda utseende.

En olja och vinäger vintage karaff satt ofta kom i matchande bords samlingar som också ingår socker, grädde och smör rätter samt saltkar. De var ibland av porslin och inkluderade en metallstativ. Används i retro inredning, de är livliga och nyttiga tillägg till dukningen. Metall karaffer för sirap, grädde och sprit mestadels hålla sig väl, även om misshandlade bitar kan ha läckage eller rost längs sömmar och bör avgick från matservering.

Alla äldre rätter bör rengöras noggrant före användning. Halsen på en smal vintage karaff gör detta svårt, men en flaskborste eller ens korn av torkad ris tillsammans med varmt tvålvatten kan få ut insättningar. Gamla glas bäst tvättas för hand i en diskho fodrad med ett mjukt handduk eller tjock gummimatta i fall det tappas. Innan du lägger varma eller kalla artiklar bör vintage karaffen värmas eller kylas för att förhindra att glaset från att bryta.

En tappning karaff tillverkad av blyhaltig kristallglas kan läcka metallen i livsmedel och drycker, speciellt vin och andra sura vätskor. Vissa experter säger att risken är minimal, men andra råder bly kristall karaffer förbli enbart dekorativa. Glaset ska inte användas för någon mat eller dryck serveras till gravida kvinnor eller barn på grund av risken för blyförgiftning, vilket kan orsaka allvarliga utvecklingsproblem.

Uran glas, allmänt känd som vaselin glas på grund av dess gula färg, görs med spårmängder av uran. Detta glas kan vara milt radioaktiv och anses inte vara säkert för livsmedel. För att testa äktheten hos en vaselin glas vintage karaff, kommer samlare skina ett svart ljus på pjäsen, vilket kan göra att fluorescerar. Fiestaware och andra keramik med en röd glasyr tillverkades mellan 1936-1943 och 1959-1969 kan också vara radioaktivt. Både vaselin glas och Fiestaware är ofarliga när de visas i hemmet.

  • Nyare karaffer av glas kan vara mindre av en hälsorisk än äldre dekantrar gjorda av blykristallglas.