Vad är en potatis munk?

October 11

En potatis donut är en stekt deg bageriprodukt tillverkad med potatisstärkelse eller potatismos i stället för de mer typiska vetemjöl. Denna typ av munk verkade inte kommersiellt i USA fram till mitten av 20-talet, men bakverk gjorda med både vita potatis och sötpotatis har funnits internationellt i århundraden.

Den typiska donut görs av mjöl, ägg, mjölk, smör och socker. En tårta donut allmänhet görs med bakpulver, medan en upphöjd munk är oftast gjorda med jäst. Båda sorterna är oftast friterad, men bakade munkar finns också. Potatisen donut ersätter potatisstärkelse för vissa eller alla av vetemjöl, men vissa versioner använder antingen vitt eller sötpotatis, oftast mosade eller mosade.

Potatis munkar kan formas, fyllas och frostad liksom varje annat slag av munk. De är känd för att vara en lättare och fluffigare konsistens än den typiska vetemjöl munk, men de har ett liknande antal kalorier. Typer av munkar inkluderar den franska "munk", den tyska "Bismarck", och det holländska "cruller." Den polska "paczki," den kanadensiska "persiska" och den mexikanska "churro" och "sopaipilla" klassificeras ofta som munkar . Potatisstärkelse eller massa kan ersätta vetemjölet i dessa donut sorter samt.

En kedja av donut butiker som kallas "Spudnuts" öppnades på 1940-talet från Utah bröderna Bob och Al Pelton. För att nämna deras okända potatis donut skapande, kombinerat de termen "spud", en vardagsuttryck som hänvisar till potatis, och "mutter" för att påminna folk av dess donut egenskaper. Vid ett tillfälle de Spudnuts kedjan spridda över hela USA från kust till kust. Dessa butiker kan fortfarande hittas i ett dussin stater, och Spudnuts donut mix är tillgängliga online.

Potatis munkar gjorda av sötpotatis är en kulinarisk upplevelse i Malaysia. Indien och Indonesien inkluderar även potatis munk i deras mat. Den malaysiska "kuih Keria" och den indonesiska "Donat kentang" är söta munkar, medan den indiska "vada" är vanligtvis en mer välsmakande stekt deg mat serveras med olika smaker av sött och surt chutneys.

Antalet kalorier eller kilojoule i en potatis donut beror generellt på vikten, fyllning och topping precis som det gör med en vetemjöl munk. En enkel glasad munk är typiskt omkring 150 kalorier (628,02 kJ), medan en fylld, frostad munk är vanligen 240 (1004,83 kJ) eller mer. Ersätta potatis för mjöl ökar inte näringsvärde munk, eftersom båda versionerna är huvudsakligen stärkelse och fett.

  • Potatismos, vilka kan användas för att göra potatis munkar.
  • Potatis.