Vad är Antique Fönsterglas?

December 8

Antik fönsterglas omfattar alla glas och glas produceras med historiska tillverkningsteknik eller material. Idag, antika fönster är i hög efterfrågan i många delar av världen, och vissa tillverkare skapar moderna reproduktioner med traditionella glastillverkning tekniker. Andra rädda antika fönster och glas för historiska projekt fönster restaurering. Antik fönsterglas är känd för sin mycket unik och distinkt utseende som skiljer sig mycket från den moderna glas. Mest antikt glas levereras komplett med skavanker och vågor, som ger karaktär och hjälpa husägare skapar en klassisk, vintagedesign.

Många av de egenskaper som gör antika fönsterglas unikt kan spåras till de metoder som används för att tillverka detta glas. Inför starten av 20--talet, de flesta fönsterglas var handblåst av skickliga hantverkare. Denna handblåst glas var formad till en cylinder och tillplattad som det kyls. Ytterkanterna på varje cirkulär del skars bort för att bilda antika fönsterglas, medan den inre cirkeln av glas smältes för återanvändning. Dessa ytterkanter presenterade en vågig, strukturerad yta och var ofta tjockare längs kanterna än de var i mitten, vilket gör dem ganska lätt att identifiera i dag.

I vissa fall har den tjocka inre cirkeln av handblåst glas inte smältas, och blev istället användes i runda fönster i perioden. Detta tjocka, rund sektion av glas är känd som kronglas. Kron glas har en mycket tjock, vågig konsistens som gör det svårt att se igenom. Den kännetecknas av virvlar och krusningar längs ytan, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för att föra in ljus i ett hem utan att kompromissa integritet. Idag är kronglas mycket eftertraktade för historiska renoveringar, eftersom mycket lite fortfarande existerar i förhållande till andra typer av antik fönsterglas.

Från början av 20-talet-till 1950-talet, fönstertillverkare bytte till en maskin utvecklad teknik snarare än traditionella hand blåser. Detta resulterade i glas som var mycket mer jämn och slät jämfört med tidigare glasdesigner. Maskinblåst glas fortfarande har en liten våg i ytan som gör det enkelt att skilja från den moderna glas.

Efter 1950-talet, var majoriteten av glas som produceras med hjälp av en flottör teknik. Float glas tillverkning resulterar i en nästan perfekt yta, där varje ruta slät och jämn. Flytglas har vanligtvis en konsekvent finish, med ingen av de vågiga linjerna i tidigare inglasning.

Förutom den klart glas som produceras med hjälp av dessa metoder, antik fönsterglas ingår även färgad eller målat glas. Avstyckade glaspaneler kräver ofta höga priser, och är ovärderlig för dem som bedriver en historisk restaureringsprojekt. Dessa fönster har ofta religiösa eller blommönster, med blyinfattade rutor anslut bitar av glas tillsammans i en enda enhet.

  • Antik fönsterglas inkluderar målat glas.